La Intervia

El portal d'informació de l'Eixample

Vaga i paradetes buides per Sant Jordi a la Fnac

Concentracions durant tota la jornada i l'absència d'escriptores i escriptors signant llibres van fer visible la protesta de la plantilla del centre del Triangle que lluita per evitar la precarització progressiva de les seves condicions laborals
abril 25
09:00 2014

Cap signatura de llibres per Sant Jordi a les paradetes de la Fnac: aquest ha estat el resultat de la vaga convocada en solitari per la CGT, després que UGT es fes enrere i se’n desmarqués a última hora, tal com va anunciar el sindicat en un comunicat el 22 d’abril. Tot i que el seguiment de la vaga per part de la plantilla va ser discret (val a dir que l’empresa va contractar una trentena de persones exclusivament per treballar el dia de Sant Jordi, motiu pel qual ha estat denunciada per la CGT, ja que la contractació d’esquirols està penada legalment), va tenir un gran ressò mediàtic per la gran quantitat d’autores i autors que s’hi van solidaritzar, així com altres personatges del món de la cultura, la política i els moviments socials.

Segons el sindicat, fins a 29 de les persones que havien d’anar a signar llibres van manifestar públicament la intenció de no anar-hi en solidaritat amb la vaga: Toni Albà, Marta Altés, Carmen Amoraga, Antonio Baños, Jaume Barberà, Paula Bonet, Alfred Bosch, Pep Bras, Andreu Buenafuente, David Caño, Roc Casagran, Dani el Rojo, Jair Dominguez, Juan Gómez Jurado, Agustina Guerrero, Pau Farràs, Àlex Hinojo, Lyona, Sor Lucía Cam, Risto Mejide, Modernet de Merda, Miguel Noguera, The New Raemon, Vicenç Pagès Jordà, Marta Pérez Sierra, Enric Pardo, Carlos Zanón, Juan Gómez Jurado i Joan Ridao.

Alguns escriptors no van voler solidaritzar-se amb les reivindicacions de la plantilla de la Fnac i volien signar llibres malgrat la vaga, com ara l’autor de best-sellers novaiorquès Mark Danielewski. Finalment, però, els responsables de la botiga van optar per suspendre la signatura de llibres a les paradetes de plaça Catalunya per evitar el conflicte amb el piquet i per evitar que es visualitzés l’escassa participació per part de la resta d’escriptors i escriptores, per la qual cosa va haver de fer-ho a la cua, ja que les parades no estaven habilitades.

Cartells en suport a la vaga enganxats a l'entrada de la Fnac-El Triangle / ADRIÀ MELÉNDEZ I CATALÁN
Cartells en suport a la vaga enganxats a l'entrada de la Fnac-El Triangle / ADRIÀ MELÉNDEZ I CATALÁN

D’altres, en canvi, tampoc han volgut deixar passar l’oportunitat de signar els seus llibres però des de l’altra banda: del costat dels treballadors i treballadores i en suport a la vaga. Ha estat el cas de l’escriptor i guionista Pep Bras, autor de La niña que hacía hablar a las muñecas, qui en declaracions a LA INTERVIA ha assegurat que no buscava l’agraïment de les vaguistes sinó que actuava en conseqüència a la seva manera de pensar: “Tots som víctimes d’aquesta estafa que s’han muntat els banquers i els que manen. Em sap molt greu que aquesta ‘crisi’ que s’han muntat per enriquir-se uns quants acabi afectant també el món cultural”. “Cultura i explotació són dos termes que no rimen”, conclou Bras.

Al marge de les actituds de les celebritats, sempre amb més ressò mediàtic que la de les mateixes treballadores i treballadors del centre, un piquet de la CGT, amb suport de diverses organitzacions i activistes que hi donaven suport, ha estat present durant tota la jornada a l’entrada de la Fnac-El Triangle del carrer de Bergara. En Lluís, un dels treballadors que hi era, afirma que en els sis anys que fa que treballa a la Fnac ha vist com les condicions laborals han anat depauperant-se any rere any, cosa que considera especialment flagrant perquè “potser no tants com voldrien, però és una empresa que té molts beneficis i no guanyar tant com vols no significa tenir pèrdues”. Quant a la decisió d’UGT de no secundar la vaga, opina que “no es pot dir que UGT-Barcelona sigui un sindicat, perquè l’únic que fa és respondre a les necessitats de l’empresa. Cada vegada que hem volgut fer una vaga sempre han posat impediments”. Indignat, en Lluís afegeix també que no es va sorprendre gens per aquest fet: “El que m’hauria sorprès hauria sigut que estiguessin aquí al carrer amb nosaltres”. L’Alícia, per la seva banda, tot i que la van acomiadar fa més d’un any, va decidir sumar-se al piquet en suport a les seves excompanyes i pensa que si els salaris no fossin tan baixos la vaga hauria tingut molt més seguiment. “La gent té por i és l’únic ingrés que tenen a casa, encara que sigui poc, i aquí s’han aprofitat d’això”, afirma.

El piquet informatiu de la CGT, a l'entrada del centre / VICENÇ MÀRQUEZ
El piquet informatiu de la CGT, a l'entrada del centre / VICENÇ MÀRQUEZ

Cap comentari

No hi ha cap comentari

No hi ha cap comentari. Vols afegir-ne un?

Escriu un comentari

Escriu un comentari