La Intervia

El portal d'informació de l'Eixample

L’Ateneu pot ser desallotjat demà

L'Ateneu Popular de l'Eixample pot acabar el seu recorregut després de gairebé 10 anys al barri
L’Ateneu pot ser desallotjat demà
La cercavila contra el desallotjament de l'Ateneu Popular de l'Eixample / VICENÇ MÀRQUEZ
abril 07
18:45 2014

Gairebé una dècada d’història de l’Ateneu Popular de l’Eixample (APE) pot ser interrompuda demà dimarts, dia 8 d’abril, data a partir de la qual està fixat el desallotjament dictat pel jutge després del judici celebrat el 19 de novembre passat.

La sensació general de les diferents persones que han participat en els actes de suport a l’APE, celebrats durant els últims dies, és que l’Ateneu s’ha trobat enmig d’una possible operació urbanística que fa indispensable la desocupació i que, per acabar-ho d’adobar, està emmarcada en una política de tolerància zero amb els Centres Socials Okupats que està duent a terme l’Ajuntament de Barcelona. Tot i això, els membres de l’APE han fet una crida al veïnat de la Sagrada Família per concentrar-se dimarts 8 a les vuit del matí a l’Ateneu (passatge Conradí número 3, a la cruïlla de Rosselló i Sicília) i intentar aturar el desallotjament.

Tal i com avançava La Intervia el passat novembre, el desallotjament de l’Ateneu podria ser l’últim pas abans d’una operació urbanística que permeti reobrir al públic en general, i no només als esportistes federats, l’hotel Hesperia Sport del número 408 del carrer Provença. Per adquirir la llicència i reobrir l’hotel, el promotor, José Antonio Castro Sousa, necessita realitzar un canvi de qualificació urbanística: la d’equipament comunitari per la d’habitatge. Aquest canvi es podria obtenir amb la requalificació de les finques del passatge Conradí. D’aquesta manera, les diferents cases del passatge, un cop unificada la propietat, passarien a tenir la categoria d’equipament comunitari i l’edificil propietat de Sousa la qualificació d’habitatge, i per tant, susceptible d’acollir un hotel.

“L’Ateneu ha complert una funció de catalitzador de projectes al barri, i estic segura que els projectes que continuïn ho faran sense estar vinculats necessàriament a un espai”, reflexiona Mariona Solé, membre del grup promotor que va ocupar l’Ateneu i del grup de teatre social ‘Rebel·lart’, que va funcionar durant 7 anys. “L’Ateneu era el lloc on assejàvem i hi seguirem tenint una vinculació personal, amb l’espai i amb la gent que formava part de l’APE”, recorda.

Pau Zabala, membre de la Biblioteca Creativa i Popular Telèfon Roig, un col·lectiu que va formar part de l’Ateneu, lamenta que, amb el possible desallotjament, es perdi “un espai de contrapoder i contracultura” com l’Ateneu, “fonamental per donar una resposta crítica i anticapitalista al moment actual”, afegeix.

Una que comparteixen tan Solé com Zabala és donar un caràcter politizador  a l’Ateneu, que els ha influït en altres aspectes de la seva vida. “L’experiencia de l’Ateneu és fonamental, m’ha aportat molts aspectes d’educacio informal que no aprens en altres espais, que només aprens tirant endavant un projecte col·lectiu amb diverses persones que no sempre pensen com tu”, conclou Solé.

En resposta al desallotjament, els diferents col·lectius que formen part de l’APE (Arran, l’Assemblea de Drets Socials, la Cooperativa I un Rave, la Xarxa de Suport Mutu i el Grup de dones feministes de l’Eixample) han organitzat, les darreres setmanes, un seguit de xerrades, projeccions de pel·lícules i documentals així com una manifestació de suport, un campionat de vòlei no competitiu i una paellada popular.

Cap comentari

No hi ha cap comentari

No hi ha cap comentari. Vols afegir-ne un?

Escriu un comentari

Escriu un comentari