La Intervia

El portal d'informació de l'Eixample

Càrregues policials i agressions a manifestants feministes a la Sagrada Família

Els Mossos d'Esquadra han detingut un manifestant durant la concentració pel dret a l'avortament i l'han alliberat poc després
Càrregues policials i agressions a manifestants feministes a la Sagrada Família
Cordó policial dels Mossos d'Esquadra fan cara a la concentració poc després de carregar-hi per primer cop
març 26
12:30 2014

Diverses persones han resultat ferides a causa de l’actuació policial durant la concentració que alguns col·lectius feministes havien convocat com a resposta a una manifestació de grups antiavortistes a l’avinguda Gaudí. Per evitar el xoc entre les dues convocatòries, els Mossos d’Esquadra han optat per facilitar el pas a la comitiva antiavortista i barrar-l’hi al grup feminista. Això ha donat lloc a un ambient tens que ha confrontat els antiavalots amb la primera línia de manifestants, que aguantaven la pancarta i les banderes liles.

En una primera càrrega breu, els mossos han colpejat algunes de les persones que sostenien la pancarta i les han fet retrocedir, però el grup feminista ha respost llançant globus d’aigua i farina als agents. Aquest fet no ha agradat als mossos, que minuts després ha decidit carregar contra la concentració feminista, aquesta vegada de manera més contundent. Els antiavalots han empès la protesta carrer Marina amunt a cops de porra —alguna manifestant ha patit contusions al cap—, fent-la retrocedir marxa enrere, la qual cosa ha fet que algunes manifestants ensopeguessin i caiguessin a terra. Durant la càrrega, un militant d’Arran Clot i del SEPC ha estat colpejat, immobilitzat i retingut durant una estona dins d’una de les furgonetes. Aquesta actuació ha provocat desconcert i indignació entre la resta de manifestants, que ja s’havien dispersat a l’alçada del carrer de Rosselló, i durant un moment han pensat que l’havien arrestat i el traslladarien a la comissaria de les Corts. Finalment, però, el detingut ha estat posat de nou en llibertat.

La concentració pel dret al propi cos amb una pancarta en favor de l'avortament lliure / SERGI RICHARDS
La concentració pel dret al propi cos amb una pancarta en favor de l'avortament lliure / SERGI RICHARDS

La protesta sorgia dins del marc de la campanya “Independència per Canviar-ho Tot” per vincular el dret al propi cos al dret d’autodeterminació, com ja s’havia fet el mes de febrer. La intenció era plantar cara a les manifestacions autoanomenades “provida” que convoquen grups catòlics i antiavortistes el dia 25 de cada mes a l’Hospital de Sant Pau. En arribar al final de l’avinguda Gaudí, on es concentraven les feministes, el grup “provida” ha hagut de modificar el seu recorregut i s’ha desviat pel carrer Lepant fins a Mallorca, vorejant el parc de la Sagrada Família escortat pels Mossos i la Guàrdia Urbana. Un cop arribats al carrer Marina han tornat a girar carrer amunt per acabar a l’entrada del temple de la Sagrada Família, punt d’arribada habitual d’aquestes cercaviles antiavortistes. A pocs metres de distància i retingudes per un cordó policial, les persones que es concentraven en favor del dret a l’avortament escridassaven i increpaven tant la marxa catòlica com la policia, poc abans que comencessin les càrregues.

El cordó policial avança pel carrer Marina i els mossos trepitgen la pancarta, abandonada pel grup de feministes
El cordó policial avança pel carrer Marina i els mossos trepitgen la pancarta, abandonada pel grup de feministes

Qui són els grups “provida”

Multitud d’organitzacions i col·lectius antiavortistes utilitzen l’adjectiu provida per autoanomenar-se en clau positiva i desvincular-se d’altres grups “anti”. Darrere les convocatòries que se celebren mensualment a l’avinguda Gaudí hi ha la plataforma Derecho a Vivir, una iniciativa impulsada pel lobby ultracatòlic Hazte Oír en resposta a la modificació de la llei de l’avortament que va es va anunciar el 2008 i que es va aprovar el 2010 pel govern del PSOE, tal com s’explica al mateix web de la plataforma.

Un antiavalots rep l'impacte d'un globus d'aigua i farina / SERGI RICHARDS
Un antiavalots rep l'impacte d'un globus d'aigua i farina / SERGI RICHARDS
Les convocatòries mensuals van començar a fer-se davant d’una clínica privada situada al carrer de Viladomat, 158 (Esquerra de l’Eixample), però a partir del maig del 2011 les concentracions antiavortistes es van desplaçar a l’Hospital de Sant Pau. Segons un comunicat que va fer públic l’associació Cruz de San Andrés, un dels col·lectius integrants de Derecho a Vivir, el canvi d’ubicació tenia per objectiu generar pressió a l’arquebisbat de Barcelona i que aquest tirés dels seus fils dins del Govern de la Generalitat (quan tot just començava el mandat d’Artur Mas) per impedir el dret a l’avortament als hospitals catalans. La plataforma Derecho a Vivir s’ha reinventat recentment amb la nova marca Aborto Cero, que té una carta fundacional pràcticament calcada de l’anterior però que dóna un pas més enllà un cop ja han estat ateses les seves demandes inicials pel govern del PP. Amb la contrareforma de l’avortament, Aborto Cero pretén seguir pressionant l’administració fins arribar a la prohibició total de l’avortament a l’Estat espanyol.

Hazte Oír és una associació coneguda per tenir engegades nombroses querelles polèmiques contra objectius d’allò més divers. El sindicat CNT, la revista d’oci gai Zero, setze jutges de l’Audiència Nacional i fins i tot la Coca-cola han estat blancs dels atacs d’aquest lobby. No és, però, l’única organització que integra la plataforma Derecho a Vivir / Aborto Cero: els col·lectius Catalunya pro Vida, que afirma no acovardir-se “davant els defensors de la cultura de la mort”; Barcelona Vida, que recomanava al seu blog clara d’ou i gas heli a les manifestants feministes per corregir les “veus de camioneres” [sic], i la ja citada Cruz de San Andrés són els altres tres grups de pressió —tots tres vinculats a l’Església Catòlica, com Hazte Oír— que organitzen aquestes convocatòries.

Una veïna recrimina als Mossos la seva actuació, un cop dispersada la concentració
Una veïna recrimina als Mossos la seva actuació, un cop dispersada la concentració

7 comentaris

 1. Luna
  Luna març 26, 22:29

  No estáis al día en información y os dejáis la mitad por el camino.
  Soy Luna, redactor del blog barcelonavida@hotmail.com, en donde veréis cosas muy interesantes si usáis el buscador del mismo y ponéis claves como “Cruz de San Andrés”, “aborto”,”DAV”, “Derecho a vovir”… Soy el que ionventó lo del helio para las voces de camionera (Que muchas feministas de otras agresiones anteriores teníais, por cierto.) Un saludo, rezo por todosas vosotrosas.

  Respon a aquest comentari
  • Gab
   Gab març 27, 16:32

   Hola Luna, he estat fent un cop d’ull al teu blog i la veritat és que fa bastanta peneta. De fet, he sentit llàstima per tu. Quant de temps inverteixes en aquesta porqueria telemàtica?

   Imagino que ha de ser molt frustrant esforçar-se dia a dia per omplir paràgrafs i no aconseguir visites, així que he entrat i sortit 12 vegades del teu blog per donar-te una petita alegria. De res ;-*

   La intervia no estarà al dia de la informació, però tu no estàs al dia en ortografia: “Soy el que ionventó” i “rezo por todosas vosotrosas” no són expressions correctes en castellà i ja que deu ser l’única llengua que “domines”, no estaria pas malament fer un repàs a allò que et van ensenyar a la primària.

   Finalment, el fet que l’adreça de contacte pel teu blog sigui un hotmail.com és quasi tan lamentable com el propi blog en sí mateix. No és seriós, Luna. Et recomanaria que hi poséssis remei.

   Una abraçada i molta sort amb el rotllo aquest de follar sense condó. Recorda que no s’hi valen menors d’edat ni animals, eh??

   :-*

   Respon a aquest comentari
 2. Montserrat
  Montserrat març 27, 14:05

  De vegades us heu de menjar les vostres pròpies paraules amb pa sucat amb oli. La vostre ràbia us devora; vau haver de descarregar part de la metralla que portàveu (les pedres i llaunes de cervesa plenes aquest cop les vau amagar). De veritat us estranya que els antiavalots ens protegissin? Estéu plens d’odi i així actueu. Encara no heu aprés, potser ho fareu quan us feu grans, que amb violència no s’aconssegueix pas res. Jo ho ensenyo als meus fills, però és clar, vosaltres no podeu, doncs com feu amb les vostres pancartes, us en desfeu (mateu) d’ells… (“El cordó policial avança pel carrer Marina i els mossos trepitgen la pancarta, abandonada pel grup de feministes”). Cuideu-vos, nois!

  Respon a aquest comentari
  • Santi Bonnin
   Santi Bonnin Autor/a març 27, 15:45

   Hola, Montserrat, gràcies per deixar el teu comentari. T’he de dir que no m’estranya gens que els mossos us protegissin, ja que la seva funció és salvaguardar els poders i vosaltres en representeu un: el religiós. A part d’això, et convido a retirar les teves calúmnies sobre el llançament de pedres i llaunes ja que és absolutament fals i, si no és així, et convido a que intentis demostrar-ho. Però a vosaltres globus d’aigua contra escuts i porres us deu semblar d’allò més equànime. D’altra banda, m’alegro que comparis la pancarta amb els fills, ja que això és el que representen per vosaltres les criatures: una propietat més que cal conservar. Penso que el pensament feminista valora d’una altra manera el fet de tenir descendència i precisament per això defensa el dret a no portar al món una vida que hagi d’acabar en la misèria i la precarietat que, és evident, les elits eclesiàstiques mai coneixereu.

   Respon a aquest comentari
   • Montserrat.
    Montserrat. març 27, 16:47

    Santi Bonin, autor d’aquest panflet. No has publicat el meu comentari fins que t’has cregut que tenies la resposta adequada. Error!! com comprendràs aquest serà l’últim que jo et respongui, i un cop més, has begut oli. Anem a pams.
    Si de veritat creus que tenim un poder per ser religiosos, fes-te religiós i “pintaràs” alguna cosa.
    En quant a les calúmnies, no et van sentar tan malament en el comentari del mes passat, quan us vàreu pensar “tot-poderosos”.
    Els globus d’aigua contra porres i escuts us semblaven desproporcionats? Ja m’agrada,sabeu doncs del poder que té l’oració.
    I continuem pixant fora de test. La teva neurona lila t’impedeix entendre el que és el valor i la teva covardia et fa córrer quan les coses se’t posen baldades. Entenc, veient les vostres aparences, que no vulgueu portar al món una vida que hagi d’acabar en la misèria i la precarietat. És només qüestió de prioritats, voler viure “fumats” o saber tenir una vida digna. Adéu-siau!

    Respon a aquest comentari
    • Santi Bonnin
     Santi Bonnin Autor/a març 27, 17:00

     Adéu-siau, Montserrat, i gràcies per visitar-nos, no dubto que ho seguiràs fent. El mes passat tampoc no es van llençar llaunes ni pedres, com bé saps perquè segurament hi eres. Et convido novament a aportar proves de les teves injúries.
     D’altra banda, gràcies per la invitació a fer-me religiós, però penso que no va gaire amb la meva manera de pensar, ja que crec que si existís un déu castigaria a la gent prepotent, hipòcrita i plena d’odi, com aquests que recorren els carrers dient a les dones el que poden fer i el que no.
     I gràcies també per desitjar-me una vida digna, jo també te la desitjo a tu, tot i que em sembla poc probable, ja que deus viure sotmesa als desitjos del pare dels teus fills i del capellà de torn, que et diuen com viure i com pensar.

     Respon a aquest comentari
  • Vicenç
   Vicenç març 27, 16:17

   Montserrat, el teu proteccionisme i paternalisme és realment fastigós. Als teus fills també els eduques enganyant-los amb mentides i falses acusacions com has fet aquí? Pobrets…

   Respon a aquest comentari

Escriu un comentari