La Intervia

El portal d'informació de l'Eixample

‘Localitzats’ tres esplais de l’Eixample

El 22 de març se celebra un macro acte organitzat pel projecte Localitza’t amb l’objectiu de reivindicar la situació de moltes entitats de lleure que no disposen d’espais on realitzar la seva tasca. A l’Eixample hi ha tres esplais que formen part d’ESPLAC (Federació d’Esplais Catalans) i que participaran de l’acte. Hem parlat amb les monitores per conèixer quina és la situació en què es troben
‘Localitzats’ tres esplais de l’Eixample
Tània Balmes, monitora de l'Esplai Boix
març 21
09:00 2014

La Federació d’Esplais Catalans (ESPLAC) ha ideat el projecte Localitza’t, que té la voluntat de fer visible la manca d’espais per a les entitats de lleure. La Federació ha preparat un gran acte pel dia 22 de març, on hi participaran els esplais d’ESPLAC i altres entitats de lleure per reivindicar la necessitat de disposar d’un espai propi on dur a terme lliurement la seva tasca. Moltes d’elles no poden disposar d’espais autogestionats ja que han de pagar lloguers desorbitats o bé els equipaments públics on es troben no responen a les seves necessitats.

A la ciutat de Barcelona, des de fa uns quants anys, hi ha diverses entitats de lleure que treballen cada dia als barris per tal d’oferir als infants i a les joves un espai de creixement i autoconeixement, amb l’objectiu de generar un teixit associatiu fort que promogui la participació d’infants, joves, monitores i famílies. Els esplais i els caus són un exemple d’aquesta realitat poc reconeguda. Aquestes entitats fan feina en base a un projecte educatiu propi que lluita a diari per la transformació social des d’un dels pilars més imprescindibles de la societat: l’educació. Al districte de l’Eixample, hi treballen, entre d’altres, l’esplai Xiroc, el Boix i el Totikap.

El Xiroc porta 40 anys al barri del Fort Pienc. Va néixer com a iniciativa d’un grup de joves l’any 1974 a la parròquia de Sant Oleguer. El Consell Parroquial va fer fora a l’entitat aprofitant el canvi de capellà i perquè el seu projecte educatiu era laic i no coincidia amb les idees de la feligresia. L’entitat ha canviat dues vegades de local: la primera, perquè el propietari no va voler renovar el contracte i la segona vegada perquè el local era molt petit i no era adequat per a l’esplai. A més a més, van arribar a destinar fins a més de 900 euros de lloguer. Entremig dels dos primers locals, van estar un curs sencer realitzant l’esplai al carrer i amb el material repartit per les diverses cases de les monitores.

Va ser al 2008 quan el districte de l’Eixample va cedir a l’esplai Xiroc dues sales de l’Espai jove de l’Eixample, La casa groga (c/Ali Bei 120), on es troben actualment. En aquell moment, la gestió de l’espai la portava la Coordinadora d’Entitats Juvenils i, al desembre del 2009, va passar a gestionar-la la cooperativa Encís. Davant les retallades, l’Ajuntament no va destinar pressupostos públics per pagar les treballadores que hi havia i és per això que, l’any 2012, l’esplai Xiroc es va trobar amb la responsabilitat de gestionar l’equipament sencer.

Les membres de l’esplai van destinar moltes hores per negociar amb el Districte un conveni pel 2012. L’Helena Tauler i la Carlota Coll, monitores de l’esplai, expliquen que la postura de l’Ajuntament era molt estricta pel que fa les restriccions horàries, a causa de les diverses disputes que hi havia hagut amb les veïnes. Al 2013 van entrar dues entitats més a l’espai. Per una banda, el CB Roser, un club de bàsquet, i Gaylespol, una associació de policies gais i lesbianes. Les tres entitats acaben de firmar el conveni del nou curs 2013-2014 i, segons expliquen les monitores, el Districte ha estat més obert i disposat en les negociacions.

La voluntat del Xiroc és cedir espais a diverses entitats i col·lectius per tal de donar vida a l’equipament ja que, quan només hi estava l’esplai, a la Casa groga, hi havia poc moviment. Les monitores es queixen que els costa molt posar-se en contacte amb l’administració per solucionar aspectes del manteniment de l’equipament. Han tingut inundacions, plagues de rates, cadenes de lavabos que no funcionen, manca de calefacció i, per tant, fred a l’hivern. Davant les demandes, l’esplai s’ha sentit poc escoltat.

L’esplai Boix celebra 35 anys fent feina a l’Esquerra de l’Eixample. Actualment, es troben al carrer de Rocafort 236 però, igual que l’esplai Xiroc, tenen una llarga història de canvis de local, esplai al carrer i negociacions amb el Districte. L’entitat va néixer des de l’Associació de veïnes i, fins al 2006, van estar compartint local. Però entre el projecte de l’Associació de veïnes i l’esplai hi havia força distància, es van trobar amb molts conflictes i, finalment, l’associació va decidir fer-les fora del local.

Van estar un curs sencer fent esplai al carrer i amb el material distribuït per les cases de les monitores i un blue space. A la primavera del 2007 el Districte els va oferir algunes sales, el pati i un quartet de 3 metres quadrats al nou edifici de l’escola Mallorca (c/Londres 64). La Tània Balmes, monitora de l’entitat, ens explica que l’horari era força restrictiu i tenien poca llibertat a l’hora de fer-ne ús. La sensació que tenien quan estaven a l’escola era que hi estaven perquè així ho manava el districte i no pas perquè recolzessin el seu projecte i, durant els cinc anys que hi van estar, van anar perdent l’espai de tres metres quadrats on hi guardaven el material.

Al local on es troben actualment hi havia una biblioteca que es va traslladar al carrer d’Urgell. L’Associació de veïnes els va proposar compartir l’espai amb tres entitats més i van preparar un projecte de gestió i cessió d’ús amb l’objectiu de generar un espai per al barri on hi treballessin diverses entitats. Van arribar les eleccions i, amb Convergència, el nou regidor va aturar i refusar tot allò que havien estat preparant amb el del PSC perquè, segons els van dir des de CDC, el nou regidor tenia altres plans pensats per aquell equipament. Finalment, van acabar acceptant a l’esplai Boix i, juntament amb l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona (IMEB), ara comparteixen l’espai. En cap document oficial apareix que l’esplai participa de l’equipament i és aquí on es fa patent el poc reconeixement i recolzament que rep l’entitat per part de l’administració.

Les monitores dels dos esplais ens expliquen que, després de tota la força invertida pel que fa el local, estan satisfetes de disposar d’espais on guardar el material i poder realitzar la seva tasca ja que, durant els anys d’alt i baixos sense local assegurat, l’activitat de l’esplai es feia molt més feixuga. Malgrat encara hi hagin molts temes pendents amb l’administració, disposar d’un espai les ajuda a concentrar l’energia en altres aspectes que també són importants per a l’esplai.

Però no totes les entitats de lleure han passat per períodes tan crítics. El cas de l’esplai Totikap n’és un exemple. Es troben a l’avinguda Mistral 30, al barri de Sant Antoni, i aquest any celebren 25 anys. Porten tota la vida dins de l’Associació de veïnes, amb qui comparteixen local. No paguen lloguer però van arribar a un acord amb el qual totes les participants de l’esplai han de ser sòcies de l’associació, per tant paguen una quota, i han de participar en algunes de les activitats que l’Associació de veïnes prepara. En general, hi tenen una molt bona relació i cada vegada senten més suport i reconeixement per la tasca educativa que fan al barri.

Totes les negociacions amb el districte passen, sempre, per l’Associació de veïnes i, en general, l’administració és molt restrictiva a l’hora de donar permisos de nit. “Aquest any celebrem els 25 anys i sabem que no ens donaran el permís per fer festa de nit”, explica la Bet Nel·lo, monitora de l’esplai. A més a més, ja fa anys que la festa nocturna a Sant Antoni acaba a la 1.30h. Per a l’esplai Totikap el desallotjament del Centre Social Okupat La Otra Carboneria ha estat una gran pèrdua ja que moltes vegades portaven els infants i les joves al centre okupat. L’entitat ha crescut molt els darrers anys i el local de l’associació se’ls fa una mica petit. Així, aprofitaven l’espai de La Carboneria per fer activitats i estar-hi amb els infants i les joves.

La manca d’espais per a joves és una mostra més de la situació actual que pateix Barcelona: la falta de reconeixement per part de l’administració pública fa patent que els interessos de les joves i els de la mateixa administració segueixen línies diferents. Les tres entitats participaran del macro acte preparat per la comissió Localitza’t el 22 de març ja que, sigui degut a l’experiència o per solidaritat, recolzen que les entitats de lleure han de disposar d’espais on realitzar lliurement la seva tasca.

A la pàgina web de Localitza’t hi ha més informació sobre l’acte del 22 de març i del contingut en què es mou i es sustenta el projecte.

Cap comentari

No hi ha cap comentari

No hi ha cap comentari. Vols afegir-ne un?

Escriu un comentari

Escriu un comentari