La Intervia

El portal d'informació de l'Eixample

El futur de l’autoorganització juvenil al barri de la Sagrada Família

La desaparició de la històrica Festassa ha donat pas al naixement del nou col·lectiu Joves del Poblet
El futur de l’autoorganització juvenil al barri de la Sagrada Família
Cartell de Joves del Poblet que convida a participar a l'organització de les festes de Sagrada Família
març 20
09:00 2014

Les festes majors del barri, del 25 d’abril al 4 de maig, percebran enguany un petit canvi pel que fa a aquests últims dotze anys. La Festassa, el col·lectiu que s’encarregava de crear un espai alternatiu per a infants, i sobretot per als joves, desapareixerà per deixar pas a un nou projecte, Joves del Poblet.

La petjada de La Festassa

Tot va començar quan algunes de les entitats del barri dedicades a l’educació en el lleure infantil i juvenil, que participaven de la Festa Major de la Sagrada Família per separat, l’any 2000 van decidir començar a coordinar-se. Es va fer a partir de la tasca desenvolupada a la Vocalia de Solidaritat de l’Associació de Veïns i Veïnes de la Sagrada Família, per construir plegades una festa major jove del barri. El resultat del treball conjunt, unint idees i esforços, va ser tot un èxit: naixia La Festassa.

A poc a poc el teixit del barri va anar creixent. El 2004 va néixer l’Ateneu Popular de l’Eixample, i amb aquest un bon grapat de nous col·lectius i de jovent engrescat a treballar pel barri participant del projecte i consolidant-lo com un espai crític i transformador. Un espai on es promocionava un model d’oci diferent, fomentant la creativitat, l’autogestió i la recuperació del carrer com a espai de socialització del jovent. Amb el temps va esdevenir un espai amb força transcendència tant al barri com per a tot Barcelona.

Aquests dos últims anys, però, alguns col·lectius havien deixat de participar-hi, fet que limitava les forces de Festassa per poder organitzar unes festes majors amb el mateix nivell d’exigència d’anys anteriors.

El naixement d’un nou col·lectiu

La solució considerada com a més apropiada per fer front a les dificultats era tancar un projecte i començar-ne un de nou, amb una nova estructura i amb la incorporació de noves generacions de joves que aportin una visió diferent per dur a terme el canvi necessari.

En aquest context ha nascut Joves del Poblet –recuperant el nom històric del barri–, col·lectiu que segueix apostant per unes festes autogestionades, amb el mateix esperit crític i transformador de fons, però que aposta per obrir-se al barri fent assemblees on tothom participi a títol individual, sense representació per col·lectius de base, esperant d’aquesta manera una major i més senzilla contribució de les joves a les festes del seu barri. Amb aquesta estratègia es vol arribar més facilment al jovent no associat que tingui ganes de fer seva la festa major del barri.

Cap comentari

No hi ha cap comentari

No hi ha cap comentari. Vols afegir-ne un?

Escriu un comentari

Escriu un comentari