La Intervia

El portal d'informació de l'Eixample

Un home agredeix cinc dones als carrers de la Sagrada Família i Gràcia

L'assetjador s'hi apropava amb l'excusa de parlar i aprofitava per fer-los tocaments i inclús amenaçar-les.
Un home agredeix cinc dones als carrers de la Sagrada Família i Gràcia
Pintada feminista durant la manifestació nocturna del 7 de març / BÁRBARA BOYERO RABASCO
març 14
09:00 2014

Un home ha estat agredint físicament i sexualment fins a cinc noies als barris de la Sagrada Família i Gràcia amb la pretensió de mostrar com haurien de posar en una suposada sessió fotogràfica. Els tocaments i fins i tot les amenaces han repetit el mateix patró en tots els casos. Es té constància que fa com a mínim tres mesos que aquestes agressions es repeteixen.

Mural fet a la manifestació del 7 de març / BÁRBARA BOYERO RABASCO
Mural fet a la manifestació del 7 de març / BÁRBARA BOYERO RABASCO
Una de les agredides va decidir explicar-ho al seu entorn més proper per denunciar-ho i alertar les noies del barri. Això va fer que es coneguessin els casos de tres dones més. El modus operandi de l’agressor sempre és el mateix: segons les quatre noies, el noi s’apropa preguntant per un caixer automàtic i a continuació inicia una conversa en què els ofereix diners per cada fotografia feta. En aquest moment, i amb l’excusa de mostrar com haurien de ser fotografiades, aprofita per agredir-les i forçar-les.

Les agressions seran denunciades amb la presentació d’una querella criminal on s’especifiquen tots els casos dels quals es té constància fins ara. En l’última setmana s’ha conegut una nova agressió, en total en són cinc.

Cartell de les jornades
Cartell de les jornades
Davant d’aquesta situació el grup de dones feministes de l’Eixample, sorgit fa gairebé un any, ha organitzat unes jornades amb el lema “Davant les seves agressions, la nostra resposta”. Una sessió de curtmetratges sobre violències masclistes, una representació de teatre de l’oprimit per reflexionar sobre les agressions i una festa per a dones, lesbianes i trans són algunes de les activitats programades. La setmana que ve finalitzaran les jornades amb una manifestació —també per a dones, lesbianes i trans— que vol deixar clar que “les dones respondrem sempre que sigui necessari des de l’autoorganització, la solidaritat i l’apoderament col·lectiu”, tal com afirmen les integrants del grup feminista.

Dades que corroboren la situació

A principis de mes es feien públiques les dades de l’“Estudi sobre la violència contra les dones a la Unió Europea”, realitzat per  l’Agència dels Drets Fonamentals de la Unió Europea (FRA). És la primera vegada que es fa un estudi d’aquest tipus i les conclusions no han fet més que posar xifres a situacions que gairebé es poden qualificar d’habituals.

Una de les dades més impactants de la investigació és la que afirma que una de cada tres dones ha patit algun tipus de violència sexual o física en la seva vida. L’enquesta, feta a dones d’entre 18 i 74 anys, també revela que un 21% d’aquestes ha tingut por de ser agredida físicament o sexualment alguna vegada en els dotze mesos anteriors a l’entrevista, i el 15% que l’agressió fos duta a terme per un desconegut. Per això no és d’estranyar la informació que diu que el 37% ha evitat passar per determinats carrers o zones i el 14%  ha defugit tornar sola a casa.

Conclusions i xifres que constaten que no es tracta de fets aïllats sinó de situacions que es repeteixen en tots els països de la Unió Europea (són els que s’han analitzat en aquest estudi) amb més o menys freqüència.

Cap comentari

No hi ha cap comentari

No hi ha cap comentari. Vols afegir-ne un?

Escriu un comentari

Escriu un comentari