La Intervia

El portal d'informació de l'Eixample

Sense llum al final del túnel de metro

L'ATM es nega a tornar a les tarifes del 2013 mentre les mobilitzacions d'Stop Pujades a l'Eixample es mantenen
Sense llum al final del túnel de metro
Metro aturat a l'estació d'Arc de Triomf / VICENÇ MÀRQUEZ
febrer 28
20:10 2014

El conflicte pel transport públic segueix enrocat: després de gairebé dos mesos de mobilitzacions setmanals capitanejades per la plataforma Stop Pujades, l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) va reiterar aquesta setmana la seva negativa a tornar a les tarifes del 2013.

En una reunió celebrada el passat dimecres amb entitats veïnals i sindicals, en què en un principi la retirada de l’augment de preus no era present en l’ordre del dia, l’ATM va repetir les excuses que han donat tant l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, com el conseller de Territori, Santi Vila, per tal de no revertir la pujada de preus: l’elevat deute de l’ATM (546 milions d’euros) fa indispensable l’aportació extra dels usuaris, que des del gener paguen per la T-10 i la T-50/30 un 5,1% i un 8,4% més que l’any passat.

Stop Pujades denuncia que l’endeutament de l’ATM no és responsabilitat dels usuaris, sinó de la mala gestió dels dirigents (majoritàriament de CiU i del PSC) de l’entitat. “La retirada de la pujada de preus és una qüestió de voluntat política”, explica Pau Sotelo, membre de Stop Pujades. Les mobilitzacions pel transport continuaran cada dimecres fins que l’ATM no decideixi retirar la pujada de preus.

La intenció de l’ATM és mantenir una taula de negociacions per dialogar amb diversos agents socials sobre l’evolució dels diferents títols de transport i la demanda de transport públic, així com d’un nou pla per gestionar el transport públic l’estendard del qual seria la nova targeta T-Mobilitat. Stop Pujades considera “secundaris” aquests aspectes, i denuncia que ja estaven en l’agenda prevista per l’ATM i que les protestes només han servit per avançar-ne la negociació. “Ens volen fer partícips d’aspectes que l’ATM ja tenia en ment abans que comencessin les mobilitzacions contra el preu del transport”, explica Pau Sotelo. La plataforma manté les concentracions de cada dimecres i ha convocat una gran manifestació per a dissabte 15 de març.

Aquesta setmana l’Eixample va viure el novè i el desè vespres de protestes contra el preu del transport. En paral·lel a altres barris, el dimecres 26 unes 40 persones es van concentrar a l’estació de metro de la línia 1 d’Arc de Triomf i van obrir les barreres de l’estació, tant del metro com de la Renfe. Un cop a les andanes, van aturar la circulació de dos metros durant uns 15 minuts.

Una acció similar s’havia dut a terme dos dies abans, dilluns 24, coincidint amb el començament del congrés de telefonia mòbil. Era la primera vegada des que va començar l’any que les concentracions es convocaven un dilluns en comptes d’un dimecres, però aquest fet no va perjudicar pas el grau d’assistència. Multitud de persones es van colar massivament al metro, com ja és habitual en les convocatòries de la plataforma Stop Pujades.

Les diferents concentracions de barris, que a l’Eixample van ser com de costum a les estacions d’Hospital Clínic i Arc de Triomf, es van desplaçar en metro fins al passeig de Gràcia. Un cop obertes les portes també d’aquesta parada, on es van ajuntar els grups provinents de diferents barris, la manifestació va sortir a l’exterior. Centenars de persones amb diverses pancartes en favor d’un transport públic accessible per a tothom van aturar el trànsit durant més de mitja hora a la cruïlla entre el carrer d’Aragó i passeig de Gràcia, dues de les vies més concorregudes de Barcelona. Posteriorment la manifestació es va desplaçar passeig amunt, seguida de prop per nombroses unitats de Mossos d’Esquadra i Guàrdia Urbana.

El més destacable de la jornada va ser l’escarni que se li va fer a l’hotel de luxe Casa Fuster, on s’allotjava un bon nombre dels executius assistents al Mobile World Congress. Un moviment àgil per part d’un grup de manifestants, que va obstruir el pas a la policia amb una barricada, va permetre que un nombre reduït de manifestants accedissin a l’interior de l’hotel. El desplegament dels agents antiavalots va impedir que entrés més gent a l’hotel però no que la multitud els escridassés des de l’exterior mentre a dins es produïen enfrontaments entre les persones que havien aconseguit entrar-hi i alguns membres del personal de l’hotel. Un cop aquestes havien sortit, la manifestació va tornar enrere fins als Jardinets de Gràcia, on es va desconvocar.

2 comentaris

 1. Candy
  Candy març 01, 08:44

  La obertura del cap d’un treballador de l’Hotel Casa Fuster també és Escarni??
  Heu perdut la legitimitad

  Respon a aquest comentari
  • Santi Bonnin
   Santi Bonnin març 01, 10:08

   LA INTERVIA no ha tingut accés a aquesta informació i, tot i que vam consultar-ho a diverses persones, ningú va poder corroborar aquesta informació. Les fonts s’han de contrastar i, si no se’n tenen proves, no difondre rumorologia. Et convido a que ens ofereixis tota la informació que consideris rellevant, però entén que un mitjà que vulgui ser seriós no pot publicar qualsevol dada sense proves.

   Respon a aquest comentari

Escriu un comentari