La Intervia

El portal d'informació de l'Eixample

Els carrers de Barcelona clamen per un avortament lliure i gratuït

El moviment feminista va tornar a reivindicar el dret al propi cos per aturar la contrareforma de l'avortament del ministre Alberto Ruiz Gallardón
Els carrers de Barcelona clamen per un avortament lliure i gratuït
Capçalera de la manifestació al seu pas per l'Eixample
febrer 21
09:00 2014

Centenars de manifestants es van concentrar divendres passat davant la seu de la delegació del Govern espanyol per protestar contra la reforma de la llei de l’avortament que impulsa el ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón. La delegació del Govern va ser el punt de partida de la manifestació, seguint amb les mobilitzacions i accions descentralitzades que han succeït durant aquest mes de febrer en defensa dels drets sexuals i reproductius de les dones.

El tret de sortida de la protesta va anar de la mà de membres de la Campanya pel Dret a l’Avortament Lliure i Gratuït, formada per activistes i organitzacions feministes i de dones d’arreu de Catalunya, que van llegir un manifest a les portes de la delegació del Govern.

Al manifest es denunciava l’estratègia de confusió i alarmisme social emprada pel ministre Gallardón quan la llei encara no ha estat aprovada, la manca de transparència amb què s’ha gestat l’avantprojecte de llei —a esquenes de les dones, els grups feministes i la comunitat mèdica laica—, la negació a la capacitat de decidir de les dones, les desigualtats de poder adquisitiu que abocaran a les dones amb menys recursos a practicar avortaments clandestins i el retorn al model de família patriarcal.

La manifestació es va posar en marxa darrere una capçalera en què es llegia “Jo decideixo, jo desobeeixo”, seguida de centenars de persones que cantaven a crits consignes d’“avortament lliure i gratuït”, “fora rosaris dels nostre ovaris” o “l’únic terrorista, l’estat antiavortista”, entre d’altres. Diversos col·lectius feministes i de dones com Gatamaula, Artemis o Pan y Rosas van participar en la protesta, com també una representació dels treballadors de Panrico, en vaga des de fa quatre mesos.

El recorregut de la mobilització va empènyer a creuar el centre de Barcelona, baixant pel carrer Pau Claris i seguidament per Via Laietana fins a tombar cap a la Catedral de Barcelona, on va finalitzar la mobilització. La protesta es va desconvocar amb la lectura d’un manifest i amb l’escenificació de dones mortes a causa de practicar un avortament clandestí.