La Intervia

El portal d'informació de l'Eixample

La llibreria que fa una queixalada al barri

La Caníbal obre les portes a la Sagrada Família per oferir un espai de pensament crític i transformació social.
La llibreria que fa una queixalada al barri
febrer 20
09:00 2014

Estanteries buides, pots de pintura pels racons i sense cartell a la porta. Aquest era l’aspecte que presentava el local del número 314 del carrer Nàpols tot just fa dues setmanes. Han estat 15 dies de treball intens en què el local ha esdevingut una llibreria, La Caníbal.

Les estanteries buides abans de la inauguració /GEMMA S.
Les estanteries buides abans de la inauguració /GEMMA S.

En un moment en què el tancament de llibreries, amb un recorregut més o menys llarg, està en l’ordre del dia, sembla que començar un projecte com aquest sigui una utopia. L’Amanda, la Júlia i el Jesús en són l’ànima, no els espanta el repte que suposa començar de zero ja que porten a la motxilla les respectives experiències individuals en el camp de l’art, l’educació i la cultura en general. Per això afirmen: “Hem sigut molt precàries, hem fet moltes coses diferents i gairebé res ens arriba de nou”. En relació a la desaparició d’aquest tipus de negoci creuen que “en general tanquen llibreries que corresponen a un model de negoci determinat”, per això elles volen construir una cosa diferent, que sigui més que una llibreria.

Primer acte a la llibreria/ JÚLIA
Primer acte a la llibreria/ JÚLIA

Han ideat “un lloc on es creui gent de moviments diferents, que es faci xarxa”, explica el Jesús. Un espai especialitzat en eines de transformació social que promou aquest canvi constituint-se com a cooperativa de treball associat sense ànim de lucre. És una forma d’autoocupació en què està limitat el sou que poden cobrar cada una de les associades (fins a un 150% del salari mínim de la seva categoria). El que pogués superar aquesta xifra s’hauria de reinvertir en projectes socials o formació, “diguéssim que no existeix el concepte clàssic de benefici”, matisa el Jesús.

Presentació 'La línea sin fin, 4: Som 6 Milions' (1976-1993) /JÚLIA
Presentació 'La línea sin fin, 4: Som 6 Milions' (1976-1993) /JÚLIA

El projecte que han començat té els seus símils a Sants, amb la Ciutat Invisible, i a Ciutat Vella, amb l’espai Contrabandos. A l’hora de decidir on l’ubicarien els va semblar interessant escollir una zona en què hi hagués una mancança d’aquest tipus d’espais, però a la vegada amb un teixit i unes xarxes ja creades. Tal com reivindiquen, “contribuir a fer una ciutat una mica més habitable pels descontents”. Tenen clar que des d’una llibreria es poden crear sinergies i experiències que contribueixin a trencar amb “el model capitalista de ciutat neoliberal actual”, i en aquest cas el punt de partida és el barri de la Sagrada Família.

Arriben per quedar-s’hi, després d’haver treballat durant molt de temps com a autònoms i de voltar per diversos projectes tenen ganes d’assentar-se, “ens reinventarem a partir de les idees, però sense moure’ns tant”, asseguren.

Mostra de llibres/GEMMA S.
Mostra de llibres/GEMMA S.

La Caníbal té, en la major part de les estanteries, llibres d’assaig, però també compta amb seccions més generals com la de narrativa infantil o còmic. Busquen una diàleg entre el text teòric i el text més pràctic, com per exemple els contes. Creuen que és una manera d’arribar a gent a qui potser el text teòric impressiona una mica, però que poden amarar-se d’un mateix tema a través d’un còmic, per exemple.

Deixant de banda la part més clàssica de la llibreria han habilitat un racó de lectura on també s’hi ubicaran expositors d’altres tipus de productes. Per potenciar la trobada entre sòcies, socis i habituals de la llibreria tenen una saleta —amb un pati interior adjacent— on s’hi poden realitzar activitats i grups de treball que no n’impedeixen el funcionament normal. De fet és l’essència del seu projecte: poder oferir el que tenen, en aquest cas l’espai, per fomentar, crear i donar suport a moviments socials i a les xarxes ja formades o a les que queden per crear. Una excusa perquè convergeixi gent de moviments diferents i construir una malla a través del cooperativisme i la cultura.

La gent mirant i tocant els llibres/GEMMA S.
La gent mirant i tocant els llibres/GEMMA S.

La seva carta de presentació més immediata, el nom: La Caníbal, mostra amb què s’identifiquen. Inspirades per la definició de terror que va fer el liberal conservador britànic Edmund Burke, s’apropien el terme i proclamen: “És precisament el capitalisme el que ho engoleix tot i acusa els rebels, els adversaris, de canibalisme. És el reflex dels moviments socials que són criminalitzats”. Al llarg de la història han estat acusades de caníbals les bruixes, els anabaptistes, les índies, els indis i els revolucionaris en general.

Així, des de la difamació i la reivindicació, La Caníbal mossega amb força el barri de la Sagrada Família per bastir un projecte de punt de trobada, pensament crític i transformació.

Cap comentari

No hi ha cap comentari

No hi ha cap comentari. Vols afegir-ne un?

Escriu un comentari

Escriu un comentari