La Intervia

El portal d'informació de l'Eixample

El cinema basc es projecta a l’Eixample

L'Euskal Etxea de Barcelona canvia el format del festival Zinemaldia i el trasllada als cinemes Girona
El cinema basc es projecta a l’Eixample
febrer 20
09:00 2014

Els festivals de cinema són uns dels protagonistes més mediàtics de l’escena cultural durant els primers mesos de l’any. Els premis de la gran pantalla se succeïxen setmana rere setmana i evoquen en la ment dels espectadors el record de l’última vegada que van anar a una sala de cinema. Fa nou anys, des del cor de la Barcelona gòtica, va néixer el Zinemaldia, el festival de cinema basc a Catalunya. Enguany, fa un pas més i trasllada la programació a les sales dels cinemes Girona, a l’Eixample.

L’impulsor del festival, amb la seu a tocar de Santa Maria del Mar, és el Centre Cultural Euskal Etxea. Aquesta associació treballa per difondre la cultura basca a la ciutat i compta amb tres eixos per fer-ho: la música (EH Sona), la literatua (Literaldia) i el cinema (Zinemaldia).

Zinemaldia: de mostra a festival

El que ara és un festival va començar sent una petita mostra que amb els anys ha anat evolucionant fins que ha arribat a les sales de cinema. “A mesura que ha anat creixent la producció cinematogràfica a Euskal Herria, el Zinemaldia també ha anat creixent”, assegura l’Ekaitz Garate, responsable de cultura de l’Euskal Etxea, tot i que reconeix que la indústria basca no és tan potent com la catalana i que l’any en què la producció és menor el Zinemaldia ho nota.

Totes les projeccions es faran als Cinemes Girona /MARIA DEL MAR
Totes les projeccions es faran als Cinemes Girona /MARIA DEL MAR
“Ha estat un canvi natural, no ha sigut gaire forçat”, explica l’Ekaitz quan es refereix al fet de traslladar les projeccions a una sala professional, ja que fins ara sempre s’havien fet a la mateixa Euskal Etxea. Els últims anys, però, havien vist com augmentava el nombre d’assistents i algun dia l’espai els havia quedat petit. Després de dos anys valorant la possibilitat de canviar el lloc, i amb la prova pilot d’una projecció exterior en l’edició anterior, aquest 2014 ha estat el definitiu i les onze pel·lícules es podran veure a les sales dels cinemes Girona.

Una altra de les novetats és la secció oficial del concurs en què deu de les onze pel·lícules del certament es disputaran la Txapela d’Or. El jurat encarregat de l’entrega del premi està format per personatges notables del cinema català: Joel Joan (actor), Aina Clotet (actriu), Marc Recha (director) i Jordi Ambròs (productor i director d’El Documental). L’entrega i acte de cloenda serà dissabte 22 de febrer després del col·loqui de la pel·lícula Asier eta Biok.

Onze pel·lícules

Totes les projeccions compten amb la presència dels directors i directores, i també d’algunes de les protagonistes amb les quals, en les sessions anteriors, s’ha pogut establir un petit col·loqui amb el públic. Un total d’onze pel·lícules repartides entre el 13 i el 22 d’aquest mes.

Les obres, en versió original subtitulada, apropen l’espectador a la realitat del País Basc des de diferents punts de vista. Tot i que els temes més recurrents són les conseqüències del conflicte polític i concretament la rellevància que ha tingut ETA a l’hora de definir relacions familiars (Umezurtzak/Els orfes), d’amistat (Asier eta biok/Asier i jo) o polítiques (El precio de la libertad). Altres, en canvi, utilitzen l’art culinari de porta d’entrada al País Basc com és el cas d’A la Vizcaína i Sormenaren bide eskutuak. La història de l’èuscar a través dels seus parlants (Euskara jendea), el bombardeig de Gernika (Gernika bajo las bombas), el procés de creació d’un pintor (Izenik gabe, 200X133/Sense títol, 200X133) o les vivències dels encierros de Pamplona (Encierro) són alguns dels arguments que configuren l’aproximació al context sociocultural basc.

Per canviar ‘Tot suma’

Per poder costejar el certamen i incloure-hi tots els canvis per tal de fer un pas més en la seva consolidació i reconeixement, els responsables del Zinemaldia han optat per la fórmula del micromecenatge. A través de la plataforma Tot Suma han aconseguit el finançament necessari per aquesta novena edició gràcies a les aportacions de gairebé cent mecenes. “El que més hem valorat, a part de la quantitat aconseguida, és el volum de gent que hi ha participat”, afirma Ekaitz recalcant que també ha sigut una forma de veure el suport social que té el festival.

Malgrat les novetats i l’augment de la qualitat del festival, el preu de les entrades no supera els 4,5 euros. Ekaitz precisa: ”Tenim claríssim que, tant amb el Zinemaldia com en la resta d’activitats, hem d’intentar que els preus siguin el més populars possibles. És una de les nostres bases”.

Cap comentari

No hi ha cap comentari

No hi ha cap comentari. Vols afegir-ne un?

Escriu un comentari

Escriu un comentari