La Intervia

El portal d'informació de l'Eixample

Els Mossos desallotgen el CSO La Carboneria

La manifestació de suport a La Carbo acaba amb dos detinguts
Els Mossos desallotgen el CSO La Carboneria
Despengen la darrera habitant i els traslladen a dins de l'edifici. @fisiofan
febrer 19
17:26 2014

El Centre Social Okupat (CSO) La Carboneria, conegut familiarment com La Carbo, ha vist com aquest migdia es complia l’ordre de desallotjament que planava sobre l’emblemàtica casa okupada del barri de Sant Antoni. A les 12.30h un ampli dispositiu policial, format per un helicòpter dels Mossos d’Esquadra, una trentena de furgonetes d’antiavalots i patrulles de la Guàrdia Urbana que han col·lapsat l’encreuament entre els carrers Urgell i Floridablanca, ha posat fi a més de cinc anys de vida de La Carbo. Els catorze membres del CSO que hi havia en aquell moment a dins de l’edifici han estat identificats però no han estat detinguts.

Bg1pEDVIcAAqXyFUn grup de Mossos d’Esquadra ha entrat pel terrat de l’edifici a les 12.38h. Al cap de pocs minuts, una altra dotació d’antiavalots esbotzava amb una serra mecànica les portes de La Carbo mentre dos joves resistien a la façana de l’edifici penjats amb unes cordes. Els Mossos han tardat prop d’una hora en despenjar els dos membres del CSO fent ús d’una grua de grans dimensions. No ha estat fins als voltants de les tres de la tarda que els Mossos han començat a treure definitivament les catorze persones de l’edifici. Els veïns situats als balcons del carrer Floridablanca han aplaudit els membres del CSO i han xiulat la policia. Nombrosos veïns han criticat el dispositiu policial per desproporcionat i han fet pal·lesa la inseguretat que els ha provocat veure fins a quinze membres de la policia secreta rondant pel barri. “Els de la casa okupa no feien cap mal i portem des del migdia amb el barri cap per avall”, explicava la Maria Jesús Garcia, una jubilada que viu a prop de La Carboneria.

Des del moment en què s’ha conegut el desallotjament, nombroses persones s’han anat concentrant davant del centre social, primer al carrer Urgell i, després que els Mossos fessin servir el canó de so dues vegades, al carrer Floridablanca. Els concentrats han iniciat una manifestació que ha recorregut els carrers del Raval i ha okupat la facultat de la UB del barri per preparar la manifestació de suport a La Carbo del vespre, que ha acabat amb dues persones detingudes després d’una contundent actuació policial contra els manifestants, que s’han refugiat en bars i portals de la zona del mercat de Sant Antoni.

Al migdia, un cop els manifestants i la policia han marxat, La Carbo ha quedat custodiada per quatre agents de seguretat privada, de la companyia Prosegur, que s’han situat a les portes i al terrat de l’edifici mentre els propietaris eren a dins. Espontàniament, desenes de veïns s’han aplegat davant de La Carbo i han expressat el seu malestar pel desallotjament. S’han sentit consignes com “La Carbo és del barri” i s’ha lamentat que Sant Antoni perdi un dels seus punts de trobada i de suport mutu i aparador històric de lluites. Els veïns temen que Barcklays, el propietari legal de La Carbo, tiri l’edifici a terra i hi construeixi pisos o un hotel.