La Intervia

El portal d'informació de l'Eixample

La plataforma Stop Pujades atura el metro de Barcelona

Les mobilitzacions continuaran fins que no s'aconsegueixi la reivindicació principal: tornar als preus del transport públic de l'any 2013.
La plataforma Stop Pujades atura el metro de Barcelona
gener 31
12:44 2014

Les protestes contra la pujada de preus del transport públic a Barcelona i l’àrea metropolitana incrementen la pressió setmana rere setmana. El dimecres 29 de gener la plataforma Stop Pujades va aconseguir paralitzar totes les línies de metro de la ciutat i el Tram Baix a Can Rigal. Es van mantenir les portes dels trens obertes a les estacions de Diagonal, Passeig de Gràcia, Sagrera i Sants, on les manifestants s’hi van dirigir des de les concentracions prèvies a 21 barris i 18 pobles i ciutats de l’àrea metropolitana.

Reunió amb l’ATM

També dimecres es van reunir Lluís Rabell, de la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB), Jordi Giró, president de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC), Ricard Riol i Albert Obiols, de l’associació per la Promoció del Transport Públic (PTP) amb representants de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM).

La Plataforma Stop Pujades va ser-hi convidada el mateix dia i va rebutjar la invitació. La manca de previsió no s’ajusta als seus “temps de presa de decisions democràtica”, ja que agrupa entitats i col·lectius de la diversitat del territori que volen participar de manera activa en el procés decisori i de debat. Reclamen que les reunions es convoquin amb “una setmana de marge i amb un ordre del dia clar i específic”.

A la sortida de la reunió a la seu de l’ATM, les entitats que reivindiquen la baixada de preu del transport públic van anunciar que no s’havia aconseguit tirar endarrere l’increment de tarifes, però que s’ha obert la possibilitat d’una “taula de treball permanent i continuada envers la problemàtica de la mobilitat”, tal i com va explicar Jordi Giró, president de la CONFAVC. Giró també va fer públic el posicionament contrari de l’ATM a baixar el preu, justificant que no és possible per la situació econòmica. “Sí que és possible, socialment hi ha una necessitat i una demanda que s’ha d’atendre”, va afirmar Giró. A més, el president de la CONFAVC va afegir que l’Ajuntament de Barcelona, que controla el 21 % de l’ATM, ha dit que seria més coherent que la pujada fos, com a molt, del 0,3 %, coincidint amb l’IPC.

Davant la negativa de l’ATM de tornar als preus de 2013, les mobilitzacions continuaran. La plataforma Stop Pujades ja ha fet pública la convocatòria de noves concentracions a les estacions dimecres 5 de febrer a les 19 h. Les entitats presents a la reunió han dit que el debat es traslladarà a les seves organitzacions perquè decideixin si participar o no de la taula de treball creada. El que sí que ha confirmat Jordi Giró és que “la pressió social continuarà pujant”.

Declaracions de Jordi Giró, president de la CONFAVC:

Mobilitzacions a l’Eixample

Per cinquena setmana consecutiva, el veïnat de la Dreta de l’Eixample s’ha concentrat a l’estació d’Arc de Triomf per realitzar l’acció de “No paguem”. Una cinquantena de persones van respondre a la crida de veïnes, entitats i associacions que sota el paraigua de la plataforma Stop Pujades havien convocat al barri. Les portes van quedar obertes uns 20 minuts i després la manifestació va anar a trobar-se amb la resta de barris.

Vora 40 persones es van sumar a la concentració de l’Assemblea de l’Esquerra de l’Eixample. Les veïnes, les quals eren majoritàriament del col·lectiu de Iaioflautes i membres de l’assemblea del barri, van obrir les barreres per deixar l’entrada lliure a totes les usuàries. La mobilització va començar a les 19 h a l’entrada de metro del carrer de Villarroel i va continuar, a les 19.15 h, a la del carrer d’Urgell. “No devem, no paguem” era un dels lemes que va acompanyar la colada massiva per tal de mostrar el descontentament davant l’augment de les tarifes.

Les manifestacions d’ambdós punts de l’Eixample es van dirigir cap a la parada de metro Diagonal, on es va realitzar la mateixa operació: el bloqueig de les barreres. La vaga d’usuàries va començar a les 20 h a l’estació de metro Diagonal, on s’hi van agrupar unes cent persones. Les portes del metro van estar bloquejades durant 30 minuts.