La Intervia

El portal d'informació de l'Eixample

Actitud ‘casalera’!

Un casal de joves t’ofereix l’oportunitat de participar al barri i intervenir-hi sense haver d'entrar en el joc de l’administració
gener 25
14:08 2014

Vaig entrar al Casal de Joves Xiroc, al barri del Fort Pienc, perquè tenia un passat relacionat amb l’entitat Xiroc i el meu entorn més proper en formava part. Una mica a les palpentes. I dic això perquè, com he après més endavant, hagués estat preferible seguir “l’escala de participació”: un procés d’adaptació al casal que passa per diferents fases i nivells d’implicació, començant per ser usuària d’activitats puntuals i acabant per organitzar-les i ocupar càrrecs de responsabilitat dins el Casal.

El cert, però, és que tant jo com altres companyes i amigues casaleres vam trobar-nos participant activament al  Xiroc sense haver tingut consciència de cap escala ni procés. Cosa que no vol dir que no el seguíssim. Potser d’una manera menys gradual però, això sí, molt natural. Recordo pensar: “si hi tinc amigues i amics, que organitzen activitats que m’agraden i participen activament del barri, amb una manera de pensar i viure la realitat molt similar a la meva… què faig jo que no hi entro?”. I això vaig fer.

Dit i fet. Em trobava, de cop, participant en assemblees on es parlava de coses que no comprenia: afers relacionats amb el districte, convenis, projectes, balanços… Un cacau. Sort, però, que tenia a la meva disposició un grapat de casaleres disposades a explicar-me tot allò que no entenia, sempre acollint-me i procurant que, si hi havia coses que no sabia fer o no coneixia, almenys pogués participar en tasques de menys responsabilitat (que no menys importants). Per a així, mica en mica, adaptar-me al funcionament casalero.

De fet, és aquesta una de les coses que valoro més positivament del meu casal. Sent més o menys gradual el nivell d’implicació, un casal de joves t’ofereix l’oportunitat de conèixer de prop la realitat que viu el teu barri i et permet intervenir-hi sense haver de jugar al joc de l’administració. Un cop ets dins, mica en mica, t’acompanya per un aprenentatge de consciència social i obertura de ment al qual una persona sola no crec que pugui arribar. I menys si aquesta experiència l’adquireixes participant i organitzant un ventall d’activitats ben ampli, que va creixent amb noves idees i pràctiques. Allò del learning by doing, que diuen algunes.

En definitiva, de l’experiència d’entrar al Casal de Joves Xiroc, només en puc extreure coses positives. Perquè tot aquell moviment, assemblea, associació o entitat que et permeti entendre al màxim com viu el teu entorn proper i que, a més, t’ofereixi els recursos per intervenir-hi, és un tresor. Una eina de la qual disposem les joves per construir el barri que desitgem. El Xiroc ens apropa al Fort Peinc, a les seves ciutadanes, i fa el barri més nostre, sempre de forma canviant, segons la realitat que vivim i sense estancar-nos.

Joana Ortega Pinuaga és membre del Casal de Joves Xiroc, al barri del Fort Pienc.

Cap comentari

No hi ha cap comentari

No hi ha cap comentari. Vols afegir-ne un?

Escriu un comentari

Escriu un comentari