La Intervia

El portal d'informació de l'Eixample

Laia Ferragut: «Portàvem dos anys de lluita pel solar de Germanetes abans que sortís el Pla Buits»

Laia Ferragut, membre del grup que gestiona el nou espai de Germanetes, a l'Esquerra de l'Eixample, explica com ha sorgit aquest projecte comunitari en una zona amb manca d'equipaments públics
Laia Ferragut: «Portàvem dos anys de lluita pel solar de Germanetes abans que sortís el Pla Buits»
Laia Ferragut, al solar de Germanetes
desembre 05
09:00 2013

Els passats 16 i 17 de novembre vau inaugurar l’espai de Germanetes. Ens pots explicar quins projectes teniu per al solar?

És un projecte on participen diverses entitats de l’Esquerra de l’Eixample i que vam decidir presentar al Pla BUITS (Buits Urbans amb Implicació Territorial i Social), un programa per la cessió d’espais buits de la ciutat a projectes que els dinamitzin. Es vol que aquest solar de Germanetes sigui un punt d’unió per a les diferents entitats del barri i, sobretot, per a les veïnes, que el puguin utilitzar i fer-se’l seu.

En aquest moment estem condicionant el solar, volem que sigui per a tothom, que funcioni de manera assembleària i que s’hi incloguin el màxim d’activitats possibles. Els eixos del projecte són un hort urbà, activitats d’àmbit social (xerrades, tallers…), un espai artístic i activitats relacionades amb el medi ambient. Hi ha diverses propostes que s’han d’anar duent a terme, com ara una biblioteca, un punt de trobada, una ludoteca infantil…

D’on sorgeix el projecte de Germanetes?

Neix a partir de l’Assemblea de l’Esquerra de l’Eixample, continuació del 15M. El projecte va agafar tanta força que va acabar convertint-se en un grup autònom de l’assemblea.

Sou un moviment on participen col·lectius de diversos àmbits. Com funcioneu?

En aquests moments estem en un procés de reflexió sobre temes organitzatius. Ara mateix funcionem per comissions (relacionades amb els eixos de treball), que depenen de l’Assemblea. La comissió que s’ha engegat és la de l’hort i la vocalia d’espai públic, integrada dins de l’Associació de Veïnes i Veïns de l’Esquerra de l’Eixample (AVVEE).

Com han estat les negociacions amb l’Ajuntament de Barcelona?

Portàvem dos anys de lluita pel solar abans que sortís el Pla BUITS. La negociació consisteix en que quan l’Ajuntament va presentar el Pla Buits vam ser l’única entitat que es van presentar i, bé, vam guanyar (riu). L’Ajuntament s’ha endarrerit molt en els terminis de les obres, però finalment hem pogut entrar-hi. El Districte no ens ha donat gaires facilitats, ens fa demanar llicències per tot, quan això és un projecte veïnal sense ànim de lucre i autogestionat. No només no ens ajuden econòmicament amb els subministraments i el manteniment de l’espai sinó que ens afegeixen càrregues econòmiques. Tot i això sembla que comencen a veure que Recreant Cruïlles és una entitat de pes en el barri i ens tracten d’una altra manera. Volem que cedeixin tot l’espai o facin els equipaments.

Entenc que el Pla BUITS l’han fet perquè des de l’Ajuntament veien que en molts barris la gent s’estava mobilitzant per okupar i la cessió d’espais era una manera d’evitar que això passés.

Vau considerar actuar al marge de l’Ajuntament?

Sí, ens ho vam plantejar. De fet seguim reivindicant que ens cedeixin la resta del solar. En total són cinc mil metres quadrats.

Entenc que els habitatges s’han construït, però no els equipaments pactats. Com ho valoreu?

Només s’han construït els habitatges privats. Entre el veïnat hi ha dues corrents d’opinió, d’una banda les que demanen que tots els equipaments pactats es construeixin en aquest solar i, d’altra banda, aquelles que volen que el solar sigui una zona verda i els equipaments es reparteixin per tot el barri (per exemple, a l’edifici abandonat que té la Telefònica, a l’avinguda de Roma). Però el punt en comú és la necessitat de la construcció d’equipaments.

Al dossier que heu editat parleu d’una “manca endèmica d’equipaments al barri”. Per què?

Sobretot per la manca de places a l’escola pública. Molts joves es queden sense plaça i han d’anar a la concertada o fora del barri a estudiar. També hi ha una manca de places a les escoles bressol. Cal, doncs, que es construeixin equipaments públics, els més prioritaris són l’institut, l’escola bressol i la residència per a la gent gran.

Un dels temes pels quals voleu treballar és la “pacificació del trànsit”. A què us referiu i com ho voleu aconseguir?

Els carrers de l’Eixample són autopistes urbanes, en aquesta zona no hi ha espais verds, has d’anar al parc de l’Escorxador o als interiors d’illa. Les nenes i nens no tenen espais per jugar. Per solucionar-ho demanen la conversió en zones de vianants dels carrers Comte Borrell-Consell de Cent i el tram on conflueix el carrer Consell de Cent entre els carrers Vilamarí i Urgell per fer-hi una plaça, per això hem anat fent les Festes Majors i diverses celebracions en aquest espai. Volem fer que el carrer sigui un lloc on poder jugar i sortir a passejar.

Com ha reaccionat el veïnat davant de l’obertura del solar?

Molt bé! Encantats de la vida! L’obertura va crear molta expectació. Aprofito per convidar a totes les que no hi han passat a que vinguin.

*Més informació sobre l’Espai Germanetes en aquest article de LA INTERVIA.