La Intervia

El portal d'informació de l'Eixample

El cas de l’Ateneu Popular de l’Eixample irromp a l’Audiència Pública de Gràcia

Membres del centre social okupat van demanar explicacions ahir al vespre a la regidora del districte, Maite Fandos, sobre la trama especulativa que envolta el passatge Conradí.
El cas de l’Ateneu Popular de l’Eixample irromp a l’Audiència Pública de Gràcia
Intervenció dels membres de l'Ateneu al districte de Gràcia
desembre 04
17:04 2013

La campanya contra el desallotjament de l’Ateneu Popular de l’Eixample (APE) no s’atura. Algunes integrants dels col·lectius de l’Ateneu van intervenir ahir a l’Audiència Pública de Gràcia, a la Sala d’Actes de la seu del districte, per interpel·lar la regidora, Maite Fandos (CDC), sobre les irregularitats i els moviments urbanístics i especulatius que afecten el passatge Conradí. L’APE està ubicat en el número 3 d’aquest passatge, que es troba sota la jurisdicció del districte de Gràcia.

A diferència de les audiències públiques d’altres barris de la ciutat, la de Gràcia es realitza just després del Consell Plenari, la qual cosa implica que les veïnes que volen intervenir-hi han d’esperar-se a la sala durant tot el ple que, en molts casos, s’allarga més de tres hores.

Incompliments i irregularitats

Les membres de l’APE van denunciar la trama especulativa que fa anys que té lloc al voltant de l’illa Myrurgia entre el grup immobiliari Hepestel SA i l’Ajuntament de Barcelona. El consistori ha incomplert reiteradament l’acord al qual va arribar amb les veïnes organitzades a la Plataforma Salvem Myrurgia, amb la construcció d’un hotel en comptes de la residència d’esportistes que figurava al pacte, faltant al seu compromís de construir equipaments d’ús comunitari.

La intervenció també va fer esment a l’incendi al número 1 del passatge Conradí, a la casa que feia cantonada amb el carrer Sicília. Després de l’incendi –sobre el qual encara no s’ha investigat-, es va enderrocar l’edifici i es va aprofitar per desallotjar l’immoble del costat de l’Ateneu, sense cap altra explicació. Els membres de l’APE van demanar a Maite Fandos explicacions sobre quines seran les futures actuacions de l’Ajuntament davant d’aquestes irregularitats.

Privatització del Parc Güell

La intervenció de l’Ateneu, que va rebre el suport de la CUP de Gràcia, va anar acompanyada d’altres qüestions a Fandos, com ara les crítiques al tancament i la nova gestió del Parc Güell, on es fa pagar des de l’octubre una entrada per accedir a la zona monumental, tot i ser una zona de pas dels barris contigus i pels infants de les cinc escoles del parc.

També es va demanar al districte que es posicionés a favor de dos veïns de Gràcia citats per l’Audiència Nacional per haver mostrat uns cartells en solidaritat amb dues preses polítiques catalanes la diada de l’Onze de setembre del 2012.

Respostes evasives

Maite Fandos, que va respondre totes les preguntes al final i sense que les veïnes que havien demanat l’audiència tinguessin oportunitat per replicar, va contestar amb evasives totes les intervencions que havien estat crítiques amb la política del districte. Referint-se a les explicacions davant el cas especulatiu, la regidora va assegurar a les persones de l’Ateneu que no sabia de què parlaven. “Aquí no hi ha cap trama especulativa i em molesta especialment que ho diguin així”, va afirmar Fandos, “vostès utilitzen els temes a nivell polític i jo no tinc perquè respondre’ls”, va afegir, donant a entendre que aquell no era espai “per fer política”.

Respecte al misteriós incendi que va tenir lloc al número 1 del passatge, Maite Fandos es va sentir atacada: “Els demanaria que  no fessin insinuacions de coses que em semblen absolutament greus”, va dir, sense donar més explicacions.

L’Audiència va acabar passades les 22h i sense que la regidora hagués respost cap de les demandes veïnals que no tinguessin a veure amb qüestions tècniques com, per exemple, la petició d’una veïna perquè es fes complir la normativa que prohibeix instal·lar astes amb banderes en balcons privats.