La Intervia

El portal d'informació de l'Eixample

Can Roger i Germanetes, dos nous espais autogestionats a l’Eixample

Davant de l'incompliment reiterat de l’Ajuntament en la construcció d’equipaments públics, les entitats veïnals s’organitzen per portar a terme diversos projectes comunitaris
Can Roger i Germanetes, dos nous espais autogestionats a l’Eixample
Espai de Germanetes
desembre 02
07:00 2013

Què tenen en comú els solars dels carrers Roger de Flor amb Rosselló —al barri de Sagrada Família— i de Viladomat amb Consell de Cent —a l’Esquerra de l’Eixample? Ambdós són espais abandonats per l’Ajuntament de Barcelona on haurien d’haver-se construït diversos equipaments públics, i on les veïnes s’han organitzat per portar a terme els seus propis projectes de forma autogestionada. Des del passat 7 de novembre, i de resultes del Pla BUITS, les entitats han rebut la cessió temporal de l’espai per desenvolupar-hi els projectes.

Can Roger

Solar de Can Roger
Solar de Can Roger

Un mur de tres metres pintat d’un verd llampant tanca un solar que espera des de fa més de deu anys la construcció d’una residència per a la gent gran. És a la cantonada dels carrers Roger de Flor i Rosselló. L’Ajuntament es va comprometre a la construcció d’aquest equipament —i el d’uns habitatges de lloguer per a joves també inexistent— a partir de la pressió i denúncia veïnal per la trama d’especulació urbanística de l’Illa Myrurgia l’any 2000. A partir de gener però, l’espai rebatejat com Can Roger acollirà temporalment un menjador social, un hort i un espai d’expressió artística i cultural gestionat per diverses entitats de Sagrada Família. Les conseqüències de la crisi econòmica i les polítiques d’austeritat han empobrit importants segments de les classes mitjanes i treballadores, fins al punt que moltes famílies no poden atendre les necessitats fisiològiques més bàsiques dels seus membres.

El barri de la Sagrada Família no està exempt d’aquesta xacra i no disposa de menjador social. A més a més, la recollida d’aliments realitzada per entitats i parròquies amb prou feines arriba a satisfer les necessitats de mig any. Alhora, l’encariment dels serveis bàsics i la falta d’ingressos provoca que moltes llars no disposin de subministrament energètic per cuinar.

Projecte de Can Roger
Projecte de Can Roger

És per això que un conjunt d’entitats veïnals han acordat engegar un projecte innovador que intenta transcendir el pur assistencialisme i “trencar l’estigma de la pobresa”, segons Esther Benach, cap de Relacions i Compromís Social de la Fundació Claror. Des de la solidaritat i l’autogestió, un cop més, la societat organitzada intenta posar remei als dèficit i necessitats desateses per l’administració. I es que entre les entitats gestores hi trobem col·lectius de tot tipus. D’una banda, l’Associació de Veïns i Veïnes de la Sagrada Família (AVVSF), el Banc del Temps de Sagrada Família, la Fundació Claror, les parròquies de Sagrada Família, de Sant Ignasi de Loiola i l’Església Bíblica Ebenezer es coordinaran per dinamitzar el menjador social. El col·lectiu Refarm The City Barcelona, que ha realitzat tallers a diferents ciutats del món, pretén “apropar i ajuntar tecnologia i agricultura urbana”, segons Hernani Días, un dels membres. Es construirà un espai polivalent on, a més, es realitzaran diverses activitats com reforç escolar, berenars i tallers de construcció. Finalment, l’espai també compta amb la participació del col·lectiu Difusor, dedicat a la intervenció artística en murs. La inauguració de l’espai està prevista per al proper 11 de gener.

Germanetes

Solar Germanetes
Solar Germanetes

La història d’aquest solar no és gaire diferent. Després de l’esfondrament del convent de les Germanetes dels Pobres al 2004, l’Ajuntament va acordar una permuta de solars amb el Patronat de l’Hospital Clínic i va aprovar la construcció de diversos equipaments públics —no sense la pressió i mobilització prèvia de les entitats veïnals. El projecte incloïa un institut, una escola bressol, pisos tutelats, una llar per la gent gran, pisos de lloguer per a joves i un bloc d’habitatges privats. Però un cop més l’incompliment es converteix en la norma, i després de sis anys només s’ha construït el bloc d’habitatge de titularitat privada. És aleshores quan l’Assemblea de l’Eixample Esquerra comença una campanya de conscienciació al barri per la falta d’equipaments  i per la necessitat d’articular espais públics autogestionats. Fruit d’aquests trobades naixerà Recreant Cruïlles, on s’incorporaran també l’Assemblea de Sant Antoni i l’Associació de Veïns i Veïnes de l’Esquerra de l’Eixample.

Solar de Germanetes
Solar de Germanetes

Sota el lema “Fem nostre l’espai públic”, el col·lectiu Recreant Cruïlles ha començat a adaptar el terreny per desenvolupar un espai que “propiciï la trobada, el diàleg social i la participació, i on es promoguin projectes autogestionats de caire cultural, social o esportiu, i sense ànim de lucre”. Aquestes idees es materialitzaran en la construcció d’un hort urbà comunitari i un jardí públic; una pista esportiva per practicar esports com l’aquavòlei i el bèlit; la conversió en zones de vianants dels carrers adjacents; un centre educatiu encara per definir, i un espai polivalent sense ànim de lucre. El projecte de Germanetes està demostrant que és possible portar a terme projectes de gran abast de forma rigorosa, democràtica, pel bé de tothom i sense ànim de lucre. Una llarga llista d’entitats i institucions han mostrat el seu suport, i en les jornades de treball que han començat per construir l’hort s’està demostrant el nivell d’implicació del veïnat.

El Pla BUITS

El passat 7 de novembre el primer tinent d’alcalde, Joaquim Forn, i el tinent d’alcalde d’Hàbitat Urbà, Antoni Vives, van celebrar l’acte de cessió del solars a les entitats que ho gestionaran. Són un total de vint espais a tota la ciutat. L’Ajuntament de Barcelona va impulsar a principis d’any el Pla BUITS (Buits Urbans amb Implicació Territorial i Social) amb l’objectiu “d’afavorir la implicació de la societat civil en la definició, instal·lació i gestió d’una vintena d’espais buits per dinamitzar-los i integrar-los a la ciutat”. Les entitats candidates a la gestió poden ser públiques o privades però han de desenvolupar projectes sense ànim de lucre. La cessió és temporal i, per tant, ni es transfereix la titularitat ni s’anul·la la construcció dels equipament aprovats.

Cap comentari

No hi ha cap comentari

No hi ha cap comentari. Vols afegir-ne un?

Escriu un comentari

Escriu un comentari