La Intervia

El portal d'informació de l'Eixample

Nou anys després, l’Ateneu Popular de l’Eixample en perill de desallotjament

El judici contra el centre social del barri de la Sagrada Família, okupat des del 2004, tindrà lloc dimarts 19 de novembre a les 12h a la Ciutat de la Justícia.
Nou anys després, l’Ateneu Popular de l’Eixample en perill de desallotjament
El passatge Conradí, on es troba l'Ateneu Popular de l'Eixample
novembre 18
07:00 2013

L’Ateneu Popular de l’Eixample, un referent dels moviments socials a Sagrada Família, s’enfronta a un judici per la via civil que podria acabar amb el seu desallotjament. El procés s’afegeix a situacions similars que han ocorregut al passatge Conradí recentment: el desnonament d’una família a mitjan febrer (després d’un estrany incendi) i, mesos després, el desallotjament de la casa okupada Sense Nom. Tot això amb el rerefons especulatiu de l’operació Myrurgia.

(Breu) història de l’APE

Al novembre del 2004 es va okupar el número 3 del passatge Conradí: naixia l’Ateneu Popular de l’Eiample. Era un moment de màxima protesta social, tant contra el Fòrum de les Cultures com contra la guerra a l’Iraq —amb manifestacions multitudinàries. El moviment squatter estava ple d’energia, amb una assemblea d’okupes que funcionava a ple rendiment. I si bé és cert que el barri del Poblet no tenia el dinamisme d’altres barris, sí que existia una certa vida associativa: entitats d’educació en el lleure (caus i esplais), festes del barri populars, associacions de veïns històriques, mobilitzacions anti-Myrurgia, etc.

En aquell context, dos grups juvenils —llavors sense local— es reunien periòdicament: Gatzara i l’Assemblea pel Casal Popular de l’Eixample. Al cap d’uns mesos d’assemblees, al novembre del 2004, van okupar un habitatge abandonat des de feia anys. Tot i que l’objectiu immediat era aconseguir un espai físic per poder-se reunir, a la pràctica es va convertir en un centre neuràlgic del barri.

Al llarg d’aquests nou anys s’han fet xerrades i taules rodones, calçotades i activitats de cultura popular, festes antirepressives, i moltes cafetes. Durant aquest temps molts col·lectius han format part de l’Ateneu: el Telèfon Roig, la cooperativa I un Rave, l’Assemblea de Joves de l’Eiample Nord (AJEN, de la Coordinadora d’Assemblees de l’Esquerra Independentista), l’Eixam, el col·lectiu de teatre social RebelArt, tallers (de guitarra, capoeira, d’autodefensa, de dansa del ventre, de gènere, el “taló d’Aquil·les”, de reparació de bicicletes, etc.); més endavant també hi van participar Maulets, Endavant i l’Assemblea de Drets Socials. A més a més, l’Ateneu s’ha implicat activament en moviments veïnals, com les reivindicacions en defensa de Myrurgia, la celebració de la festa major juvenil Festassa, la gestació de l’Espai 210, el suport a noves cooperatives del barri (com El Guaret) i en la campanya antirepressiva en suport al Jona i als encausats del Forat de la Vergonya.

Criminalització judicial

Després de nou anys la situació actualde l’Ateneu és més crítica que mai. D’una banda, en l’àmbit legal, la criminalització de l’okupació per part de l’Ajuntament de Barcelona va en augment; d’altra banda, el model “Marca Barcelona” i l’aposta pel turisme han convertit els voltants de Sagrada Família en un espai òptim per a l’especulació urbanística. En aquest sentit, el desallotjament de l’Ateneu és resultat tant de la voluntat política de “netejar” Barcelona d’okupes com de la voluntat d’habilitar un hotel de luxe als voltants de Sagrada Família (i finalitzar així el procés especulatiu al voltant de Myrurgia).

Campanya antirepressiva

Davant aquesta situació, l’Ateneu Popular de l’Eixample ha engegat una campanya antirepressiva. Fins al dia d’avui, s’han realitzat el videofòrum El dret a Gaudí(r): raons per a una reconquesta del Park Güell (25 d’octubre) i l’acte “Per què okupem?” (16 de novembre), amb la presència de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), la Xarxa de Suport Mutu i Can Vies. El judici se celebra el dimarts 19 de novembre, a les 13 h, a la Ciutat de la Justícia; la concentració serà una hora abans.