La Intervia

El portal d'informació de l'Eixample

“Per què okupem?”: quatre perspectives sobre l’habitatge i la propietat privada

L’Ateneu de l’Eixample organitza, a tres dies del judici pel seu desallotjament, unes jornades per reflexionar sobre les diferents motivacions que empenyen persones i col·lectius a optar per l’okupació d’espais
“Per què okupem?”: quatre perspectives sobre l’habitatge i la propietat privada
El públic assistent a l'Ateneu el dia de la xerrada / ELENA GRUIZ
novembre 17
13:05 2013

El dia s’havia llevat gris i la pluja no augurava el millor resultat per a les jornades que havien organitzat els tres col·lectius que gestionen l’Ateneu Popular de l’Eixample (APE) —Arran Sagrada Família, I un Rave i l’Assemblea de Drets Socials de l’Eixample dret. No obstant això i obeint a la idiosincràsia de perseverança i resistència davant l’adversitat que caracteritza aquests col·lectius, van decidir tirar endavant amb les activitats programades. Això sí, la localització, inicialment pensada per a la plaça de la Sagrada Família, va haver de traslladar-se a l’interior de l’Ateneu, a cobert, per resguardar-se de la pluja.

El canvi d’ubicació no va ser un impediment perquè prop d’una cinquantena de persones omplissin l’espai per escoltar i participar a la taula rodona. L’APE havia convidat a persones procedents de diferents col·lectius que, d’una manera o altra, estan vinculats a diverses experiències d’okupació. La taula estava composta per un membre de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), un del Centre Social Autogestionat Can Vies, un de la Xarxa de Suport Mutu de la dreta de l’Eixample i un dels okupants de l’APE des dels seus orígens, a més d’un moderador, també de l’Ateneu. Després d’una introducció a la situació actual de l’Ateneu, que s’enfrontarà a un judici pel seu desallotjament dimarts 19 de novembre, les persones de la taula van exposar les seves vivències.

Quatre col·lectius, quatre concepcions de l’okupació

El representant de l’APE, antic militant d’Arran Sagrada Família, va remarcar la importància de l’okupació de l’Ateneu perquè “va suposar l’inici de l’organització dels moviments socials i l’esquerra anticapitalista al barri” i va concloure que “l’Ateneu no és només un espai físic sinó un compendi de gent amb un projecte comú”. La PAH era potser el col·lectiu més diferenciat de la resta perquè les seves accions van destinades a oferir habitatges a persones que els necessiten i no pas a alliberar espais per a construir-hi centres socials. L’activista que va parlar en nom de la Plataforma, però, va incidir en la importància de no tenir “una actitud assistencialista que victimitzi la persona, sinó assessorar i donar eines perquè cadascú pugui gestionar els seus problemes”. El militant de Can Vies va afegir: “Els mitjans són part del fi en si mateixos. Les okupacions són un mètode per solucionar els problemes a través de l’acció directa”.

Cal destacar la intervenció d’en Matías, un militant de la PAH que, a petició del portaveu de la taula rodona, va intervenir des del públic per explicar la seva experiència personal, el seu pas d’afectat a activista. “Al principi em sentia com David contra Goliath”, va apuntar, “La culpa i la impotència em paralitzaven i gairebé no era capaç ni de parlar en públic”. El contacte i l’activisme dins de la PAH, però, el va ajudar a prendre consciència política i agafar les regnes de la seva vida, enfrontar-se cara a cara als seus problemes i establir cercles de suport mutu. “Ens hem d’ajudar entre nosaltres perquè el de dalt no ho faran”, concloïa el seu relat.

Després de les aportacions dels diferents activistes es va obrir un torn de paraules en què el públic va participar molt activament. Es van tractar temes diversos, com ara la vinculació entre l’okupació, la lluita política i les necessitats bàsiques de les necessitats bàsiques de les persones; un possible horitzó en què conflueixin els interessos de les diverses organitzacions —especialment referides a la PAH i l’APE—, o una reflexió sobre si està en crisi a Barcelona el model tradicional d’okupacions. Un cop finalitzada aquesta activitat, les persones assistents van poder gaudir d’un dinar vegà a preu de voluntat, preparat per la cooperativa I un Rave, una de les actuals entitats gestores de l’APE.

Cap comentari

No hi ha cap comentari

No hi ha cap comentari. Vols afegir-ne un?

Escriu un comentari

Escriu un comentari