La Intervia

El portal d'informació de l'Eixample

Detinguda una historiadora de l’Ateneu Enciclopèdic Popular

Valeria Giacomoni ha estat detinguda juntament amb quatre persones acusada de col·locar un artefacte bomba a la basílica del Pilar de Saragossa
novembre 14
12:07 2013

Cinc persones van ser detingudes dimecres 13 de novembre a Barcelona, acusades de ser les responsables de l’atac bomba a la basílica del Pilar de Saragossa del passat 2 d’octubre. Una de les detingudes és Valeria Giacomoni, una italiana que participava habitualment a l’Ateneu Enciclopèdic (passeig de Sant Joan, 26). Ella, juntament amb quatre persones més, van estar traslladades dimecres a Madrid per declarar a l’Audiència Nacional, en aplicació de la llei antiterrorista.

Dos dels detinguts són dues persones xilenes que ja van ser acusades de col·locar artefactes explosius en entitats bancàries, esglésies i institucions del govern xilè entre 2006 i 2008 (Caso Bombas). En el seu moment es va demostrar que es tractava d’un muntatge policial i els dos van quedar absolts.

Tot i que en falta la confirmació, sembla que el motiu de la detenció de Giacomoni podria ser el fet d’haver avalat l’entrada a l’Estat espanyol d’un dels altres detinguts.

Membre de l’Ateneu Enciclopèdic

Valeria Giacomoni és de nacionalitat italiana i està arrelada a Barcelona des de l’any 2004, quan va arribar en conveni amb la Universitat de Trento amb una beca Leonardo da Vinci. Participa de l’Ateneu Encoclopèdic Popular (AEP) i era fins al moment  membre de la Junta d’aquesta entitat. L’Ateneu Enciclopèdic és una entitat amb 102 anys d’història compromesa amb la cultura obrera i popular, que a més compta amb un dels arxius històrics més importants de tot Catalunya sobre el moviment obrer del segle XIX i XX. L’AEP ha deixat constància del compromís de Valeria Giacomoni amb els moviments culturals de Catalunya i s’ha solidaritzat amb ella a través d’un comunicat.

Giacomoni és una reconeguda historiadora i investigadora de la pedagogia llibertària i racionalista: té múltiples treballs sobre Joan Puig Elias, director del CENU durant la guerra civil, i  Francesc Ferrer i Guàrdia, director de l’Escola Moderna. Així mateix, ha participat en conferències i exposicions sobre el tema. Actualment està treballant sobre “els exilis” en col·laboració amb la Universitat Autònoma de Barcelona.

Segons les companyes de Giacomoni, que eren presents en el moment de la detenció, uns policies nacionals de paisà van detenir-la al Camp de l’Arpa i la van portar al seu pis del Poble Sec, on van escorcollar totes les seves pertinences durant més d’una hora i mitja. Segons les seves companyes de pis, finalment li van requisar tot tipus de material informàtic, llibres, documentació, el seu material d’estudi i bombones de càmping gas. En el mateix moment, la policia italiana escorcollava la seva casa a Trento, davant la sorpresa de la seva família.

El grup de recolzament a Valeria Giacomoni ha realitzat una denúncia pública als mitjans de comunicació que han informat en alguns casos sense respectar el dret a la intimitat i la presumpció d’innocència, publicant les seves dades personals (noms, cognoms, llocs i data de naixement) i fotografies.