La Intervia

El portal d'informació de l'Eixample

‘La Intervia’ es presenta al barri

Explicar i contribuir a la transformació social de l'Eixample. Aquesta és la carta de presentació de LA INTERVIA, que es va presentar el passat divendres
‘La Intervia’ es presenta al barri
novembre 11
07:30 2013

L’acte, que va reunir prop de 50 persones a la Casa Groga, va servir per presentar el mitjà al barri i per aprendre d’altres experiències comunicatives, com La Burxa (revista del barri de Sants) i La Directa (setmanari de comunicació crítica amb nou anys d’història), a més d’aprofundir en el paper dels mitjans de comunicació crítics i alternatius en el procés de canvi de règim i democratització de la mà del professor de teoria política i editor d’Artefakte Raimundo Viejo. LA INTERVIA es va presentar com un espai per recuperar les intervies, els patis interiors d’illa oberts al carrer que Cerdà va dissenyar inicialment i que servien de trobada per a veïns i veïnes, però que el desenvolupament urbanístic de Barcelona va frenar tancant totalment les illes de cases. Prendre el pols al barri, treure temes propis locals però que tenen un abast i rèpliques globals i servir d’acompanyament als moviments socials i veïnals de l’Eixample són els objectius de LA INTERVIA.

Els ponents de l'acte de presentació
Els ponents de l'acte de presentació
La primera intervenció va anar a càrrec d’Ivet Eroles, periodista de La Burxa. La Burxa va néixer fa quinze anys, en un moment molt marcat pel moviment okupa al barri de Sants. Des d’aleshores ha estat la veu dels col·lectius i moviments socials i veïnals del barri, i ha aconseguit teixir una extensa xarxa de complicitats que li permet distribuir 4.000 exemplars de manera gratuïta, sense necessitat de recórrer a empreses de distribució. Aquesta porta d’entrada a la realitat del barri de Sants se centra en la participació de tots els veïns, que esdevenen protagonistes de les notícies. L’objectiu de La Burxa és ser més present a internet i a les xarxes socials per tal d’arribar a un públic més global amb temes que comparteixin l’òptica local de Sants i la globalitat.

El periodista de La Directa Jesús Rodríguez va explicar el procés de transformació que el mitjà va iniciar fa uns mesos. A través de la recollida de més de 30.000 euros gràcies al micromecenatge, s’ha millorat la infraestructura de la redacció, s’ha generat una nova pàgina web i es vol potenciar el procés de creació d’una cooperativa i estendre’s pel territori. Rodríguez també va destacar el paper dels mitjans de contrainformació per elaborar i escollir els fets noticiables de forma pròpia i en consonància amb la curiositat col·lectiva i els aspectes de la societat que es volen transformar o denunciar.

El públic va omplir la Casa Groga
El públic va omplir la Casa Groga
També va voler contradir la idea que, gràcies a les xarxes socials, la informació és pertot arreu: per Rodríguez el moment actual viu una allau d’informació però que provoca un curtcircuit en la ment dels ciutadans, ja que no es poden entendre les causes de les notícies ni s’investiga en profunditat. L’aposta, doncs, ha de ser per una informació de qualitat i en línia amb els interessos de la majoria de la ciutadania.

Raimundo Viejo va cloure la presentació destacant el paper dels mitjans de comunicació alternatius per crear realitats i notícies que operin com a base material pel canvi polític i l’assoliment de la democratització. En la línia de Rodríguez, Viejo va voler distanciar-se de l’excessiu tecnooptimisme que alguns professen per l’ús de les xarxes socials i va preferir, en canvi, defensar les llicències i els programaris lliures.