La Intervia

El portal d'informació de l'Eixample

Proximitat, informació i ciutadania

Reflexionem sobre la importància d'un mitjà de proximitat com a espai de decisió i participiació ciutadanes, en un àmbit local com l'Eixample i els barris que en formen part
novembre 07
20:32 2013

Amb el desenvolupament de les societats modernes, la informació sobre la seva complexitat és un factor clau per qualsevol individu, col·lectiu o comunitat. La informació periodística ha estat la concreció industrial que ha acompanyat la consolidació de les societats de mercat, i ha esdevingut un sector econòmic i alhora el canal fonamental de transmissió de les modernes i reciclades ideologies, fins arribar a la societat de la informació i a la globalització.

La revolució digital ha fet realitat el concepte mític de McLuhan, l’aldea global. Però la nostra vida quotidiana transcorre bàsicament en un entorn limitat, comunitari, de proximitat. I la vida en aquests àmbits s’ha fet també cada vegada més complexa, no només en entorns urbans, sinó en comunitats més rurals i menys denses. La informació d’allò que ens és més pròxim, més conegut aparentment, més quotidià… és fonamental per construir la nostra dimensió política, la de ciutadans i ciutadanes que volen contrastar dades, opinar i decidir.

La informació periodística local o de proximitat ha estat, històricament, un fenomen amb una gran dimensió a Catalunya, pel seu desenvolupament econòmic i per la vitalitat de la seva societat civil. Però la Barcelona de finals del franquisme i de la transició, amb una tradició d’associacions veïnals, cíviques i culturals molt arrelada, no va ser mai un camp abonat per als mitjans de proximitat, si més no com els que es van desenvolupar sobretot els anys 80 i 90 arreu del país.

El voluntarisme d’associacions i entitats ha mantingut alguns mitjans i ha potenciat molts projectes que difícilment podien arrelar sense recursos econòmics i sense un suport suficient. Amb el món digital i amb un voluntarisme replantejat, que reivindica el paper de ciutadania crítica, s’obren noves possibilitats per a la comunicació periodística de proximitat. També a Barcelona, i a un districte com l’Eixample, que no només és seu de serveis i negocis, sinó l’àmbit territorial d’una ciutadania que aspira a ser una comunitat protagonista en les decisions del seu futur.

Vicenç Rabadan, professor de Periodisme de Proximitat a la Universitat Autònoma de Barcelona.