La Intervia

El portal d'informació de l'Eixample

L’ESMUC en lluita contra les retallades en l’ensenyament musical públic

Per segon any consecutiu, alumnat i professorat de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) s’uneixen per frenar l’augment de preu de les matrícules i lluitar contra la precarització
L’ESMUC en lluita contra les retallades en l’ensenyament musical públic
Protesta de l'estudiantat de l'ESMUC davant del Departament d'Ensenyament
novembre 07
17:02 2013

Les retallades en pressupost i privatitzacions que pateix l’ensenyament públic també afecten els estudis artístics. Tant és així que el conjunt de l’alumnat, professores i personal administratiu de l’ESMUC van decidir organitzar-se i crear la plataforma esmucenlluita.cat, que va engegar una campanya per denunciar i intentar frenar les polítiques d’austeritat. Segons la plataforma, aquestes retallades estan orientades a “precaritzar els ensenyaments superiors de música públics fins a fer-los desaparèixer”.

Fins l’any passat l’ESMUC ja havia patit una davallada d’1,7 milions d’euros en el seu pressupost fruit de l’última reforma de la llei educativa, la LOMCE. A mitjan curs 2011-2012 la directiva del centre, amb Josep Borràs al capdavant, va anunciar un pla d’austeritat on s’afegia una nova retallada d’1,5 milions més fins al 2015. Això ha representat un augment del 9% en el preu de la matrícula de l’únic centre d’iniciativa pública d’estudis superiors musicals, és a dir, un augment d’entre 300 i 350 euros per curs.

PAGAR MÉS, APRENDRE MENYS

El preu de la matrícula, però, no és l’única conseqüència que té aquest pla d’austeritat. El nombre d’hores destinades a classes particulars amb professores d’instrument ha disminuït notablement. La qualitat de l’ensenyament s’ha vist força minvada perquè els estudis musicals exigeixen un seguiment molt proper i personal per part dels docents. Val a dir que l’increment de preu que ha patit el Taller de Músics, centre privat on s’ofereixen també estudis superiors de música, ha estat del 40%. Aquest fet ha provocat un gran allau de traspàs d’expedients cap a l’ESMUC, que a la pràctica significa més demanda de les poques places que fins ara s’ofereixen.

També el professorat està patint els efectes de la retallada. A part d’una important rebaixa en el sou se’ls estan demanant més hores lectives. El claustre denuncia que els professors sovint han de combinar la docència amb una altra feina perquè els han baixat els salaris, que ja es consideraven reduïts. Es comencen a notar les primeres conseqüències: hi ha professors que han optat per deixar completament la docència.

MARXA FÚNEBRE PER L’ENSENYAMENT PÚBLIC

Protesta de l'estudiantat de l'ESMUC davant del Departament d'Ensenyament

Protesta de l’estudiantat de l’ESMUC davant del Departament d’Ensenyament

La resposta de l’estudiantat ha estat notable. De fet, els estudiants de l’ESMUC han protagonitzat la mobilització estudiantil més forta des de la seva creació l’any 2001. El curs passat l’assemblea d’estudiants, amb el suport de professores i membres del PAS es van tancar al hall de l’escola i hi van dormir durant dues nits seguides. A l’exigència de la rebaixa del preu de matrícula s’hi va afegir la voluntat de “denunciar la manca de democràcia d’aquest centre, on la direcció ve designada per un patronat extern i els estudiants no tenen cap participació en els òrgans de decisió”, tercer punt del manifest que han redactat.

A més de l’activisme a les xarxes, s’han convocat concentracions davant del Departament d’Ensenyament i del Parlament de Catalunya i la passada vaga del sector de l’educació del 24 d’octubre es van realitzar classes obertes a tothom davant de l’Ajuntament de Barcelona. L’acció més mediàtica, però, va ser l’any passat, quan una orquestra integrada per alumnes va interpretar la marxa fúnebre de Chopin a la plaça Sant Jaume, acció que han repetit aquest any a l’Auditori de Barcelona, amb motiu de l’inici del curs 2013-2014. Com a músics, la seva consigna és, i de moment serà: “Si ens volen fer callar, tocarem més fort!”.