La Intervia

El portal d'informació de l'Eixample

L’Hort Pienc: un hort comunitari al barri

La ciutat, un espai gris, amb ciment pertot arreu —fins i tot a les places—, amb alts edificis i avingudes per a un gran volum de cotxes. Tots aquests elements sembla que creïn un lloc advers per a la natura, el medi ambient i la terra, i així és. Però com en les històries dels invencibles gals sempre hi ha petits llogarets formats per veïnes i veïns irreductibles
L’Hort Pienc: un hort comunitari al barri
Hort Fort Pienc
novembre 05
17:06 2013

A Barcelona trobem diversos exemples d’espais verds recuperats, tot i que no sempre són gaire coneguts. Sense allunyar-nos gaire dels nostres barris de l’Eixample podem visitar l’Hortet del Forat, al barri de la Ribera —a la plaça del Pou de la Figuera, més coneguda com a Forat de la Vergonya. I si no ens fa res fer una caminada una mica més llarga podem arribar fins als horts comunitaris de Can Masdeu, al límit entre Collserola i Nou barris. Tot i que no cal anar tan lluny per trobar un petit oasi de natura. Des del juliol del 2010, el Fort Pienc té el seu hort urbà lliure i comunitari.

La feina a l'hort
La feina a l'hort

El grup es forma després d’un procés d’intervenció col·lectiva per a redefinir l’espai públic, coordinat per l’associació Raons Públiques. És aleshores quan es posen en contacte amb l’Esplai Xiroc, que en aquell moment eren els usuaris de la Casa Groga (espai jove de l’Eixample), per poder utilitzar el solar adjacent. A part de recuperar un indret abandonat neixen amb l’objectiu de crear xarxa amb altres entitats i col·lectius. Encara ara aquestes col·laboracions són puntuals, però asseguren que no desisteixen en poder-ho aconseguir.

Jubilats i jubilades, joves, gent sense feina i persones curioses en general són les encarregades de llaurar, plantar, recollir i cuidar l’espai. Estan oberts a noves incorporacions i afirmen que l’únic requisit és la motivació personal de cada una de les que hi participen. Se senten orgullosos de ser un espai de creació de relacions més horitzontals, en què qui més qui menys aprèn una altra manera de treballar, formant part d’un grup sense caps i directors.

Tenen clar que el més important no és quants quilos de tomàquets poden collir sinó el procés i tot allò amb el que s’enriqueixen mentre esperen que madurin. Saben que si volguessin tenir una producció més eficient haurien de canviar dinàmiques i replantejar les tasques, però reiteren que aquest no és el seu principal objectiu.

L'hivernacle
L'hivernacle
Per molts anar a l’hort es converteix en un moment de desconnexió i per d’altres fins i tot de reflexió.

Gairebé tot el material utilitzat és reciclat o reaprofitat, l’exemple més clar és l’hivernacle on guarden el planter. Quan es decideix en assemblea, cada membre fa una petita aportació que els serveix de fons comú per cobrir les necessitats concretes del moment. Això sí, prioritzant sempre el model autogestionat.


La ubicació

L’any 2010 Foment de les Arts i el Disseny va convocar el concurs Racons Públics per tal de proposar un canvi de disseny de deu espais diferents, més o menys degradats, de Barcelona.

Projecte Vies Verdes (Raons Públiques ASF)
Projecte Vies Verdes (Raons Públiques ASF)
Un d’aquests indrets era el terreny situat entre el pont de Marina, la Meridiana i el carrer de Lepant, on actualment hi ha l’hort i el pàrquing dels vehicles de BCNeta. Vies verdes va ser el projecte guanyador, realitzat per Raons Públiques ASF (Arquitectes Sense Fronteres). Mitjançant un procés participatiu amb el veïnat van presentar una proposta de consens basada en l’aprofitament de l’espai amb la creació d’horts urbans comunitaris. El seu disseny rememorava les antigues vies de tren que arribaven fins a l’estació del nord i les reconvertia en terreny per al conreu. Malgrat el premi, la idea no va anar més enllà del paper. L’únic que en resta són els 400 m² de l’Hort del Fort Pienc.

Imatges de l’hort a la tardor

Cap comentari

No hi ha cap comentari

No hi ha cap comentari. Vols afegir-ne un?

Escriu un comentari

Escriu un comentari